Gå til hovedindhold

Interferon eller andet

Spørgsmål

Jeg er 45 år og har fået diagnosticeret attakvis MS i juni 2008. I den forbindelse har jeg nogle spørgsmål, som jeg håber du kan hjælpe mig med at få afklaret.

Mit sygdomsforløb ser ud som følger: I marts 2003 havde jeg paræstesier i højre UE af kort varighed, i ca. 14 dage. I november 2004 fik jeg så flimren for venstre øje, som svandt helt igen. Pr. 2./6 2008 fik jeg atter paræstesier: prikken/stikken, kulde/brændende fornemmelser samt følelsen af "elefanthud" i begge ben som efterhånden trak helt op til under brystet. Desuden fik jeg paræstesier i begge hænder, værst i højre hånd.

Mine symptomer i ben og mave aftog helt igen, men kom påny i slutningen af august - der er fortsat en lille "spænding" tilbage. Jeg har desuden fortsat problemer med mine hænder, men nu i mildere grad, og ellers bliver jeg ret hurtigt udtrættet.

Jeg er blevet tilbudt behandling med betainteferon, men har umiddelbart fravalgt dette, da jeg håber der, i bedste fald, kan gå 3½ år igen uden attak og uden medicin.

Af det jeg har læst om betainteferon, synes jeg desuden ikke gevinsten "springer i øjnene" og så er der jo bivirkninger. Imidlertid er jeg blevet i tvivl om min beslutning, og har derfor følgende spørgsmål:

Er det bedst at starte behandling så hurtigt som muligt?

Er der reelt effekt på de blivende skader?

Hindrer medicin udviklingen til den progressive form?

Er Tysabri fortsat ikke førstegangs-valg?

Hvordan er jeres anbefalinger i forhold til kosten, er der noget bevist på det på nuværende? Hvad med indtagelse af flerumættede fedtsyrer samt vitaminer og antioxidanter? (Jeg er godt klar over at det ikke er lægefaglige spørgsmål, håber dog du kan svare mig alligevel).

Er der gjort noget for at se en eventuel sammenhæng med MS og amalganfyldninger? (Som der står skrevet om i bogen "Et nyt syn på sklerose").

Svar

Log ind som medlem

Log ind med dit medlemslogin for at få adgang

Log ind

Ikke medlem?

Hvis du giver os din e-mail og telefonnummer, kan du få adgang mod, at du accepterer, at vi kan kontakte dig og fortælle mere om dine muligheder for at støtte scleroseforeningens arbejde

Anmod om adgang