Kan det anbefales at spise soyaprodukter
Jeg har fulgt Gundas kostråd i snart 8 år, og har oparbejdet en god vane for dette. Noget følger jeg mere end andet. Det jeg ønsker at spørge til er dette: Jeg har lært, at jeg må spise mælkeprodukter under 0,5 %. Dette har jeg fulgt i min hverdag. Nu er der kommet soyaprodukter på banen, og så vidt jeg kan se, skriver de ex. bagpå emballagen, at fedt udgør 1,9 g pr 100 g, men de skriver samtidigt, at det mættede fedt udgør 0,3. Hvad skal jeg tænke om de 1,6 g flerumættede fedtstoffer - er de ok at spise for mig?
I Scleroseforeningen anbefaler vi, at indtage en kost der følger de officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen, dvs. de 10 kostråd, da der pt. ikke er videnskabeligt belæg for, at kosten skal være speciel ved sclerose. Du har gode erfaringer med at følge Gunda Jensens kostråd, og det skal du naturligvis fortsætte med. Helt overordnet er det langt hen ad vejen de samme fødevarer der er fokus på at begrænse og øge indtaget af. Begge indeholder anbefalinger om at begrænse indtaget af mættet fedt (primært fedt fra rødt kød og fede mejeriprodukter) og at fokusere på i stedet at indtage umættet fedt, især umættet fedt fra fed fisk. Ved indtag af fed fisk får man ligeledes D-vitamin, som det er vigtigt at være opmærksom på at få dækket ved sclerose. Anbefalingen om at indtage magre mejeriprodukter er ligeledes en del af de 10 kostråd.
Fødevarestyrelsen angiver, at magre mælkeprodukter (dvs. skummet-, mini- eller kærnemælk) er mælkeprodukter med maksimalt 0,7 % fedt per 100 g. Syrnede mælkeprodukter som fx yogurt uden smag bør maksimalt indeholde 1,5 gram fedt per 100 g, mens yogurt med smag maksimalt bør indeholde 1,5 gram fedt og 4 gram tilsat sukker per 100 g for at kunne defineres som magre. Oste bør maksimalt indeholde 17 % fedt (30+). Soyadrikkeprodukter indeholder i gennemsnit ca. 0,3 g mættet fedt per 100 g. Til sammenligning indeholder skummetmælk ca. 0,2 g per 100 g og minimælk 0,35 g mættet fedt per 100 g, så her adskiller de magre mejeriprodukter sig ikke meget fra soyadrik. Hvis vi ser på indholdet af flerumættede fedtstoffer/fedtsyrer er indholdet noget højere i fx soyadrik end i skummetmælk eller minimælk som begge har et indhold på ca. 0,1 g, mens soyadrik har et indhold på ca. 1,6 g per 100 g. Der er altså mere fedt og mere energi i soyadrikken end i de magre mejeriprodukter. Når det anbefales at sænke indtaget af fedt er det primært det mættede fedt som er i fokus, så du kan godt vælge fx at indtage soyaprodukter. Indholdet af vitaminer og mineraler er dog noget bredere i mejeriprodukter, og mælk indeholder fx D-vitamin (selvom det er i begrænset omfang), hvilket soyadrik ikke gør.