Gå til hovedindhold

Kan fæcestransplantation hjælpe min dårlige mave

Spørgsmål

Jeg er 58 år og har fået stillet diagnosen MS i 2014. Jeg er let angrebet med følelsesforstyrrelser og nedsat funktion i venstre ben. Jeg har haft mavebesvær i mange år, og tænker at fæcestransplantation måske kan hjælpe dels på min mave - dels på min sygdom. Er det helt umuligt at komme i behandling i det offentlige system? Hvor sker der behandling i Danmark?

Svar

Mig bekendt behandler man kun en særlig tarminfektion, forårsaget af bakterien clostridium difficile, med fæcestransplantation her i landet. I artiklen "Fæcestransplantation som behandling af Clostridium difficile-infektion, colitis ulcerosa og metabolisk syndrom" fra "Ugeskrift for Læger", kan man læse mere om det.

Vedrørende MS, har overlæge Annette Oturai, Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet, i samarbejde med Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, Københavns Universitet, lige gennemført en større videnskabelig undersøgelse, for at se om ændret tarmflora hos mennesker med multipel sclerose kan være medvirkende til udvikling og eventuel forværring i sygdommen.

Resultaterne af undersøgelsen foreligger ikke endnu, men forventes indenfor den nærmeste fremtid. Hvis der findes en sammenhæng, vil næste skridt være, at planlægge et reelt behandlingsforsøg med f.eks. fæces-transplantation. Jeg er ikke klar over, hvor man aktuelt foretager fæcestransplantation i Danmark, men du kan eventuelt kontakte forfatterne til ovennævnte artikelen i "Ugeskrift for Læger" og spørge.