Gå til hovedindhold

Kan fiskeolie udbedre mylinskader

Spørgsmål

Min hustru, der har haft MS i snart 40 år, har ikke længere nogen stå/støttefunktion og er fast kørestolsbruger. Hun har fået anbefalet at indtage fiskeolie for derigennem at udbedre myelinskader - kort og godt: kan det være rigtigt?

Desuden en anbefaling om kostomlægning til glutenfri kost, der skulle bedre hendes tilstand. Er der noget belæg for dette?

Svar

Jeg ville ønske, at jeg kunne sige, at de tiltag vil kunne gøre meget for at hjælpe på din kones tilstand, men der er desværre ikke meget forskning, der indikerer, at det vil hjælpe.

Omega-3 fra fiskeolie, kan være med til at holde inflammation i kroppen nede, hvilket muligvis kan være til gavn for patienter med MS. Der er dog ikke meget der tyder på, at det har den store effekt. Hvis der er en effekt, er det nok mere forebyggende og ikke noget der kan udbedre de myelinskader, der allerede er kommet. Når det er sagt, så synes jeg klart, at det er en god idé at være opmærksom på at få rigeligt omega-3. Det er for de fleste muligt at få tilstrækkeligt fra kosten. Eksempelvis kan en spiseske knust hørfrø dække ens behov. Hvis hørfrø ikke er ens kop te, så er tilskud klart en mulighed. Her vil jeg altid anbefale de algebaserede tilskud fremfor fiskeolien. Da den algebaseret olie er produceret i et laboratorium og derfor fri for forurening, hvilket desværre ikke altid er tilfældet med fiskeolie.

Hvad angår glutenfri kost, er der ikke noget der tyder på, at det gavner patienter med MS. Glutenfri kost er kun til gavn for dem med glutenallergi eller gluteninsensitivitet. For alle andre er gluten helt uproblematisk. For de fleste, vil det derfor heller ikke være hensigtsmæssigt at fjerne ellers sunde fødevarer som rugbrød og fuldkornspasta fra ens kost.

Hvis man gerne vil forsøge at lave en kostændring, der muligvis ville kunne gøre en forskel, så vil jeg anbefale, at man forsøger at skrue ned for sit salt indtag. Ni ud af ti danskere spiser for meget salt, og det er ikke kun problematisk for blodtrykket, men også i forhold til inflammation. Der er nu en række studier, som meget tydeligt viser at salt øger inflammationstilstanden i kroppen, og der er nu også et studie, som har fundet at MS-patienter med et højt salt indtag generelt har et mere aggressivt og alvorligt forløb. Da der kun er gavnlige virkninger af at spare på saltet, synes jeg, at det er et forsøg værd at skrue ned. Ideelt skal man have under 5 gram dagligt. I starten vil ens mad måske smage lidt kedeligt, men ens smagsløg vil hurtigt vænne sig til det, og efter par uger vil maden smage som før.