Gå til hovedindhold

Kan jeg blive ved med at drikke mælk

Spørgsmål

Jeg spiser havregryn hver morgen med mælk, mandler og rosiner. Jeg var inde og læse på nettet, at mælk er ikke godt for os, da vi er autoimmun på grund af vores sygdom. Jeg skal lige høre, hvad jeres mening er om dette, eller om jeg bare skal fortsætte, som jeg har gjort de sidste 40 år med mælk?

Svar

Man kan finde beskrivelser af flere forskellige typer af diæter, som siges at have en indvirkning på udviklingen af sclerose. Som du nævner, bliver mælk af nogle opfattet som en fødevare, man skal begrænse eller undlade, hvis man er diagnosticeret med sclerose. Dette skulle være med formålet at begrænse inflammationen eller betændelsestilstanden i kroppen. Det er dog stadig sådan, at der i litteraturen ikke er evidens for, at nogle bestemte fødevarer påvirker sygdommens udvikling. Der er altså således heller ikke videnskabeligt belæg for, at et dagligt indtag af mælk eller mælkeprodukter skulle påvirke forløbet af sclerose. Dermed ikke sagt, at personer, der lever med sclerose kan opleve, at en bestemt kost spiller en rolle for dem. Men der er bare ikke på nuværende tidspunkt viden, der gør, at man kan sige, at bestemte fødevarer bør udelukkes fra kosten. Hertil skal man også være opmærksom på, at hvis man fravælger specifikke fødevarer helt, så kan der være næringsstoffer, man kommer i mangel af. For mælks vedkommende kunne dette være calcium, som bl.a. er vigtigt for vores knogler.

Scleroseforeningen anbefaler derfor stadig, at man følger de 10 Kostråd fra Fødevarestyrelsen, når man sammensætter sin dagskost. Og her passer dit morgenmåltid rigtig fint ind. Havregrynene bidrager med masser af kostfibre, mælken er en god kilde til calcium og protein, og mandler bidrager med gode enkelt-umættede fedtsyrer, som er den type af fedtsyrer, vi skal have mest af i vores kost. Du skal dog være opmærksom på at vælge de magre mælketyper som f.eks. skummet- eller minimælk for at begrænse mængden af mættet fedt. Dette gælder alle, uanset om man har sclerose eller ej, og det er i tråd med Fødevarestyrelsens kostråd. I forhold til danske madvaner og en varieret kost anbefales generelt, at man holder sig til ca. ¼-½ l mælkeprodukter om dagen. Så fortsæt med andre ord gerne med dit nuværende morgenmåltid, hvis du er glad for det.