Gå til hovedindhold

Kan jeg få rejsevacciner

Spørgsmål

Jeg har planer om at rejse til Filippinerne i 3,5 måned på et børnehjem, og året efter til Etiopien med højskole i 3 måneder. Her ligner det, at jeg bl.a. skal have vaccinerne tyfus, japansk hjernehindebetændelse og rabies. Jeg er 20 år gammel, har en mild form for sclerose og tager Aubagio. Er det muligt at få disse vacciner? Hvis det ikke er, er det så muligt at undlade at tage nogle af dem og tage afsted alligevel?

Svar

Generelt set kan mennesker med MS modtage vacciner uden problemer, bortset for levende vacciner, der i visse tilfælde kan aktivere sclerosen. De sygdomme du ønsker at blive vaccineret mod (tyfus, japansk hjernehindebetændelse og rabies), er ikke levende, bortset for en enkelt tyfus vaccine, Vivotif, hvor du i stedet kan vælge Typhim.

Du oplyser, du er i behandling med Aubagio, der i visse tilfælde kan svække anslaget af vacciner. Der er dog lavet flere undersøgelser, blandt andet med rabies og influenza, som viser, at selvom målinger af antistof efter vaccination er mindre, vil de fleste mennesker alligevel være tilstrækkeligt beskyttet mod sygdom.