Gå til hovedindhold

Kan man klare sig bedre uden MS medicin

Spørgsmål

Jeg er en mand på 52 år, som har været i immunmodulerende behandling i 5 år. Efter 5 år med immunmodulerende behandling, heraf 1 ½ på Gilenya må jeg konstatere at bivirkningerne for mit vedkommende på mange måder er værre end selve sygdommen. Jeg skriver en detaljeret log over mit sygdomsforløb. I den periode jeg har været i immun-modulerende behandling (Avonex, Plegridy og Gilenya), har jeg noteret følgende symptomer som jeg tolker som relateret til MS: fatigue, træthed/mathed, Uthoff, let kraftnedsættelse i venstre arm og ben, svimmelhed (som regel ved virus/forkølelse). Symptom mønstret har været stabilt i perioden og har ikke ændre sig i større omfang.

I takt med at min tilstand er stabiliset øges fokus på bivirkningerne, som til hverdagen er overordentlig generende. Jeg er klar over, at det kan indebære en øget attak/progressions risiko at holde behandlingspause, men jeg har med tanke på bivirkningernes varighed og styrke, behov for at få afklaret hvilke bivirkninger, jeg potentielt kan blive skånet for. Det bekymrer mig selvfølgelig også som patient, at det virker risikabelt og uoverskueligt i det lange løb, både psykisk og fysisk, konstant at være på medicin med sænket immunforsvar og bivirkninger.

Jeg har derfor følgende spørgsmål:

Findes der eksempler på, at patienter der har klaret sig bedre med deres sygdom uden MS medicin?

Hvordan er processen omkring udtrapning af Gilenya behandling?

Hvor længe skal jeg holde pause, før stoffet er ude af kroppen?

Hvis Gilenya og Tysabri (jc positiv) er ude af billedet, hvilke andre medicinske muligheder findes der?

Svar

Log ind som medlem

Log ind med dit medlemslogin for at få adgang

Log ind

Ikke medlem?

Hvis du giver os din e-mail og telefonnummer, kan du få adgang mod, at du accepterer, at vi kan kontakte dig og fortælle mere om dine muligheder for at støtte scleroseforeningens arbejde

Anmod om adgang