Gå til hovedindhold

Kan mit barn tjekkes for sclerose

Spørgsmål

Min mand og jeg venter vores første barn, og vi glæder os naturligvis meget. Min mand har haft sclerose i 16 år - vi er begge 37 år - og det er nu gået over i en anden fase; nemlig sekundær progressiv.

Jeg har søgt lidt på nettet omkring arvelighed, og kan læse mig frem til, at sygdommen ikke er arvelig som sådan, men at der også spiller andre faktorer ind. Hvad skal vi holde øje med i forhold til den kommende baby, og kan man allerede kort efter fødslen tjekke, om sygdommen skulle ligge latent i kroppen? Råder man forældre, hvor en er scleroseramt, til at være ekstra opmærksom på sygdomstegn ved barnet gennem barndommen? Det er jo ikke fordi, vi vil male Fanden på væggen, men jeg savner lidt et råd.

Svar

Jeg kan godt forstå, du bekymrer dig, men risikoen for at jeres barn får sclerose, når din mand har sygdommen, er trods alt meget lille (ca. 3%). Det giver ikke mening at undersøge eller observere barnet som spæd eller i børneårene, da det i praksis er usandsynligt, at sygdommen skulle bryde igennem på dette tidspunkt.

Helt overordnet kan man ikke undersøge for sclerose, før den viser sig med neurologiske symptomer. Det er ikke muligt at screene med skanninger eller andet, og man kan heller ikke teste genetisk, da sygdommen ikke arves på et enkelt gen, men har sammenhæng med mindst 100 gener.

Det bedste råd er, at lægge bekymringerne væk og nyde jeres barn, når det kommer.