Gå til hovedindhold

Kost og luft i maven

Spørgsmål

Jeg har gennem længere tid været generet af meget og ildelugtende luft i maven - hvilket sikkert er kostrelateret, da den medicin jeg får (Tysabri) ikke skulle have den bivirkning.

Ved du om sclerose i sig selv kan give gener som luft i maven?

Min kost i løbet af en dag består af:
- morgenmad: en portion yoghurt med 2 tsk chia- og hørfrø (som har stået i blød natten over) med müsli og et glas juice
- en kop koffeinfri kaffe med havremælk
- et stk frugt
- frokost: rugbrød med fiskepålæg og forskellige grøntsager fx gulerødder og peberfrugt
- en bolle med ost og en kop koffeinfri kaffe med havremælk
- nødder, frugt eller anden snack
- aftensmad, som fx består af fisk, grøntsager, ris mv
- en portion yoghurt rørt op med kakao, hakkede mandler og dadler og kokosflager (dog ikke hver dag)

Kan du give nogen gode råd? Er der noget af ovenstående jeg ikke bør spise og som skiftes ud med noget andet? Jeg tager desuden et glas probiotika og et par HUSK-piller en gang imellem.
 

Svar

Luft i maven kan være meget generende i dagligdagen. Meget af det luft, som dannes i mavetarmsystemet, skyldes, at bakterier i vores tyktarm fordøjer de kulhydrater, der er passeret videre ned fra tyndtarmen. Det er især sund og fiberrig mad, som har denne virkning. Jeg kan se af din kostdagbog, at du indtager frugt og/eller grønt op til 4 gange om dagen. Det er selvfølgelig godt set fra et sundhedsmæssigt synspunkt, da du her får en masse fibre, vitaminer og mineraler. Det kan dog også godt være, at det er mængderne eller typen af frugt og grønt, der har givet dig ekstra luft i maven. Jo sværere det er for kroppen at fordøje fødevarerne, jo længere tid er de i tamsystemet, hvilken øger risikoen for problemer med luft i maven. Du kan prøve i en periode at nedsætte mængden af frugt og grønt i din dagligdag for at se, hvordan kroppen reagerer på det. Frugt som æbler og pærer, samt grøntsager som kål, bønner, ærter og løg er noget af det, der giver ekstra luft i maven. Hvis mange af de grøntsager, du indtager, er rå, kan du prøve f.eks. at dampe dem for at lette fordøjelsen af dem.

Müsli, som du spiser om morgenen, kan ligeledes være svært for kroppen at fordøje. Evt. kan du spise forskellige former for grød som alternativ til müslien. Du kan også prøve at se på, om du har en tendens til at spise for hurtigt, da det kan øge risikoen for at sluge lidt for meget luft. Derfor kan det være et forsøg værd, at fokusere på at tygge maden grundigere, når man spiser. Undgå desuden tyggegummi, da det også kan bevirke, at man sluger ekstra luft, ligesom sukkerfrit slik også giver luft i maven.

Jeg kan ikke se hvor meget væske, du drikker i løbet af dagen. Men rigelige mængder væske (gerne op til 1½-2 L dagligt) er vigtigt for fordøjelsen. Nogle former for grøn te kan også have en god indvirkning på tarmfunktionen.

Jeg kan se af din kost, at du spiser syrnede mælkeprodukter i form af yoghurt og tager probiotika. Det er godt i forhold til at modvirke luft i maven, så bliv gerne ved med det. Du indtager også HUSK engang imellem, hvilket er meget fiberholdigt. En af de rapporterede bivirkninger ved HUSK er øget tarmluft i de første dage efter indtagelsen. Så du kan evt. prøve at holde pause med det produkt for en periode.

Det er også altid godt for mavetarm funktionen at være fysisk aktiv dagligt, da det stimulerer tarmens bevægelser.

Prøv dig frem ved at udelade nogle fødevarer i en periode, og se hvordan kroppen reagerer. Det kan dog være svært at finde frem til præcis hvilke dele af kosten, der giver dig ekstra luft i maven. Hvis det er et fortsat problem, så tag en snak med lægen om det.