Gå til hovedindhold

Kranio-sakral terapi

Spørgsmål

Jeg har fået diagnosen sclerose i 2014. Jeg er 70 år Jeg har fået anbefalet at prøve kranio sakral terapi. Er det en behandling foreningen har erfaring med?

Svar

Jeg er velbekendt med kranio-sakral terapi, der er en subtil manipulationsterapi, som i sin tid er udsprunget af osteopatien. Jeg anbefaler selv hyppigt patienter at prøve disse terapier, men har mest gjort det, når der har været tale om smerteproblematikker. Jeg har ikke erfaringer med det i forhold til MS, og der forelægger for nuværende ikke noget forskning, der understøtter brugen af kranio-sakral terapi eller osteopati til behandlingen af MS.

Hvorvidt jeg vil anbefale det til dig, afhænger af hvad du vil ønske at opnå med det. Jeg tror bestemt på, at behandlingen kan give dig en øget velvære, og hvis du døjer med smerter, tror jeg også, det vil hjælpe på det. Jeg vil dog ikke anbefale det, hvis formålet er at forebygge attacker eller på anden måde hæmme udviklingen af MS, for det tror jeg desværre ikke, at det kan hjælpe på. 

Jeg vil generelt også, altid anbefale, at hvis man har muligheden, at man så vælger en osteopat fremfor en kraio-sakral terapeut, da de har en langt længere uddannelse. De koster lidt mere, men i min optik er de penge givet godt ud, hvis man har muligheden. Under alle omstændigheder er begge behandlingsformer helt sikre, og vil ikke kunne medføre uønskede bivirkninger.