Gå til hovedindhold

MS stadier - ændret stemme

Spørgsmål

Min far har haft MS i ca. 30 år, og det er gået langsomt ned ad bakke. Det sidder primært i benene men også arme og kognitivt - og mange fejlsynkninger. Indenfor de seneste par år har hans stemme ændret sig, og vejrtrækning er blevet besværet. Er det en del af sygdommen, at stemmen er blevet lysere?

Er der forskellige "stadier" ligesom med kræft? Han har ingen attacker. Jeg bekymrer mig om, hvor længe han har igen, og om det måske også kommer til at gå ud over hans syn.

Svar

Hvis din far aldrig har haft attakker tyder det på primær progressiv forløbsform. Hvis man har forandringer i hjernestammen, et sted der styrer ansigt og hals, kan stemmen og vejrtrækningen ændres. Med hensyn til synet vil det - med den alder din far må have - være usandsynligt, at han får påvirkning af synssansen som følge af sclerose. Synsnervebetædelse ses sjældent hos patienter over 60 år. En bekymring mindre.

Jeg ved ikke, om din far er tilknyttet en scleroseklinisk. Ellers vil det nok være en god ide, at få ham henvist til vurdering, men det er desværre ikke sikkert, at der kan gøres noget.