Gå til hovedindhold

Ny diagnosticeret og graviditet

Spørgsmål

I januar 2016 stoppede jeg på p-piller, da vi gerne vil have endnu et barn (har en søn på 3 år). I maj fik jeg konstateret sclerose. Lægen anbefalede mig at starte på medicin og så stoppe om et års tid, hvor jeg kunne blive gravid, og så starte på medicin igen efter endt amning.

Jeg fravalgte denne mulighed, da jeg gerne vil have et barn nu, og får derfor ikke medicin. Sagen er den, at jeg endnu ikke er blevet gravid på trods af ægløsningstests osv. Jeg skal snakke med lægen igen i starten af december, og er nervøs for at jeg ikke er blevet gravid til den tid. Jeg er bange for, at han meget kraftigt vil anbefale mig at starte på medicin, og dermed opgive planen om at få endnu et barn. Vil det være dumt/uforsvarligt af mig at vente længere tid med at starte på medicin, hvis jeg endnu ikke er blevet gravid, når vi når til december?

Jeg er 35 år og er heldigvis endnu ikke hårdt ramt af sclerosen. Jeg har haft et attak, som viste sig ved en synsnervebetændelse, men det er jeg kommet mig 100% oven på. Jeg lider af træthed, men ellers ikke andre umiddelbare symptomer.

Svar

Det er et klassisk dilemma en kvinde med sclerose i den fødedygtige alder står i. Under graviditeten er man relativt beskyttet mod sygdomsaktivitet, så i dit tilfælde med mild sclerose, vil jeg ikke være betænkelig, hvis du arbejder videre mod dit mål. Man kan i den situation tilbyde interferonbehandlling og tage graviditetstest månedligt, og ophøre straks man konstaterer graviditet. Det kan du tale med din scleroselæge om. Det er altid dit valg, men du skal tage beslutningen på informeret grundlag. Der er en øget risiko for nyt attak eller nye pletter på MR scanning ved ikke at være i attakforebyggende behandling. Det er det der taler for behandling.