Gå til hovedindhold

Nydiagnosticeret - træning

Spørgsmål

Jeg er 20 år og har haft konstateret MS i under et halvt år. Jeg ønsker derfor at komme igang med noget træning, hvor jeg har prøvet hold ved en lokal fys. Dette var dog langt fra en succes, da alle andre var ældre og ikke super gode fysisk. Min krop er 100 procent velfungerende, og jeg er generelt meget aktiv, så jeg ved ikke, hvilken træning jeg skal gå igang med, for at bremse sclerosen bedst muligt? Er det noget, I kan hjælpe mig med? Og er der noget træning, der er bedre end andet?

Svar

Skønt at høre at din krop er 100 % velfungerende, og du er proaktiv i forhold til at ville lave målrettet træning. Med diagnosen MS er du berettiget til vederlagsfri hold træning hos en fysioterapeut, men det skal passe til dit niveau, og det lyder som om, det du lokalt er blevet tilbudt er noget under dit niveau. Så det skal du selvfølgelig ikke. Sclerosen er der, og du skal respektere, hvis du bliver meget træt, men det skal også være sjovt og udfordrende.

Du skriver, at du generelt er meget aktiv, så fortsæt med dette. Du kan sagtens træne i fitness, på almindelige hold eller gå til en hold sport. Generelt vil jeg anbefale, at din træning indeholder elementer af styrke, balance, smidighed og kondition. Hvis du er glad for en holdsport, så fortsæt med det (her vil du ofte have 3-4 elementer med). Ellers er jeg en stor fortaler for yoga, da denne træningsform indeholder styrke, balance og smidighed. Samtidig er der utrolig megen fokus på symmetri i kroppen. Sclerosen rammer ofte mere i den ene side, og derfor er det vigtigt at arbejde med symmetrien.

Hvis du ikke har prøvet yoga før, kan man godt tro, at det ikke er så krævende, men hvis man dyrker flow, vinyasa, astanga eller andre dynamiske former for yoga, vil du klart blive udfordret. Samtidig er der også megen fokus på vejrtrækningen, hvilket kan være en hjælp under træningen. Yoga´en kan du så kombinere med noget som giver kredsløbstræning f.ex: cykling, spinning og løb. Hver gang du laver noget som udfordrer din balance og styrke, så træner og optimerer du dit centralnervesystem, samt du arbejder med din kropsbevidsthed. Og hold fast i, at din krop fungerer godt, så husk også at kombinere med træning/aktiviteter, som er lystbetonede og sjove.