Gå til hovedindhold

Nydiagnosticeret - træning og spasticitet

Spørgsmål

Jeg er nydiagnosticeret med attakvis multipel sclerose, og skal starte i fysioterapi om halvanden uge, når den rette fysioterapeut er tilbage. Fysioterapeuten skriver på sin hjemmeside blandt andet om sclerose: "Under forløbet vil fysioterapeuten støtte og hjælpe dig og løbende tilpasse behandlingen til dig og dine behov – uden at provokere spasticiteten."

Jeg træner i forvejen selv lidt derhjemme, så godt jeg nu kan (stående og på måtte og med håndvægte og bolde, både let styrketræning og yoga/udstrækning og balance og lidt dans/løb på stedet som opvarmning), men nu er jeg kommet i tvivl, om jeg kan gøre noget forkert, som forværrer mine symptomer? Hvad betyder det at "provokere spasticiteten"? Må jeg gerne bare træne, hvad der føles okay i kroppen, eller er der noget jeg skal sørge for at undgå?

Jeg bliver utilpas, når jeg bliver for varm og svedig, så jeg plejer at veksle med noget roligere til temperaturen er okay igen - mit spørgsmål går mere på det med spasticitet, og hvad jeg kan gøre forkert?

Svar

Sclerose kan give forskellige former for symptomer og et af disse er spasticitet. Her ses en øget spænding i muskulaturen, så hvis man f.eks har stræk spasticitet i benet, vil det strække sig af sig selv. Nogle kan så bryde spasticiteten ved at bøje benet, mens andre kan have svært ved det, hvis kraften er for stor.

Når det er sagt, er det slet ikke sikkert, at du har dette symptom, og det er langt fra alle med diagnosen MS, der får spasticitet. Det der står på fyssens hjemmeside er blot en information om, at hvis man har spasticitet, så tilpasser man behandlingen til det.

Den træning du allerede laver lyder meget fornuftig, da du laver opvarmning, let kredsløbstræning, styrke og balance. Hvis det føles ok i kroppen, skal du bare klø på!

Den utilpashed du oplever, når du bliver for varm, er fordi øget kropstemperatur kan forstærke symptomer, det kaldes Uthoffs symptom. Ved MS mangler du noget af myelinet/fedtskeden om nerverne. Denne virker isolerende/beskyttende på nerverne. Hvis man får en øget kropstemperatur kan symptomer forstærkes. Men så snart kropstemperaturen normaliseres, vil du opleve (som du allerede gør nu), at din utilpashed forsvinder. Tænk på din påklædning når du træner, og træn evt. med et åbent vindue. Så kan du fortsætte længere tid, inden du bliver varm.