Gå til hovedindhold

Øvelser til stive ben

Spørgsmål

Jeg vil gerne have et godt råd vedrørende stive ben, det er som om knæerne ikke rigtig vil bukke. Er der øvelser eller andet der kan afhjælpe dette problem. Eller måske en form for behandling?

Svar

Der kan være flere forskellige grunde til, at dine ben ikke vil bukke/bøje, men det mest sandsynlige er, at du har noget spasticitet i benene. Hvis du har strækspasticitet, vil din store lårmuskel/quadraceps være overaktiv og dermed give modstand, når du forsøger at bøje knæene.

Der findes flere former for medicinsk behandling af spasticitet, men dette skal du tale med din læge om.

I forhold til øvelser kan jeg foreslå:
1. Rotationer er rigtig gode til at mindske stivhed. Prøv at ligge på ryggen med bøjede ben og armene strak op imod loftet. Herefter fører du benene samlet til højre og armene samlet til venstre, herefter modsat, så du roterer over midten/truncus. Hvis du ikke selv kan gøre dette, kan du evt. få en person til at gøre det for dig, men i dette tilfælde skal bare benene være bøjede og så skal de føres langsomt samlet fra side til side. Gerne 20-30 gange

2. At strække lårmusklen kan også være godt. Lig på siden, bøj det øverste ben og grib fat om anklen og træk låret bagud, så du mærker strækket i låret. Hold i 20 sek. Skift side.

3. Cykling med lav modstand, hvor benene skiftevis bøjes og strækkes er godt til at blødgøre musklerne og øge bevægeligheden.

Gør det så længe du kan. Håber dette kan være en start hjælp. Ellers husk at du kan tale med en fysioterapeut, der kan undersøge dig og vejlede dig individuelt.