Gå til hovedindhold

Øvelser mod spasmer i lægmusklerne

Spørgsmål

Jeg har i 10 år haft attakvis sclerose. Det sidste års tid har jeg døjet med spasmer i lægmusklerne. Jeg har i den forbindelse fået Gabapentin, som hjælper ok. Jeg ville dog meget hellere, hvis jeg kunne gøre noget via træning, som måske kunne hjælpe med at løse musklerne op, eller afhjælpe problemet. Har I kendskab til øvelser/træning som kan hjælpe? Jeg træner 3 gange ugentlig i fitnesscenter med en kombination af styrke og konditionstræning.

Svar

Spasmerne i dine ben kan muligvis skyldes øget spænding i musklerne, forkortet muskelvæv eller udtrætning. Gabapentin bruges primært mod nerve smerter. Hvis det er udtrætning eller øget spænding, vil jeg anbefale at strække på både muskler og nerver.

Du udspænder lægmusklen ved at stille dig ved et bord, sætte højre ben bagud, sørge for at tæerne peger lige frem og så presser du bækkenet frem, så du mærker et stræk i lægmusklen. Hold i 3o sekunder og skift side.

Dernæst sætter du igen højre ben bagud, men en fodslængde kortere tilbage, bøj derefter højre knæ og pres bækkenet frem. Hold i 30 sekunder og skift side.

På denne måde får du udspændt både den yderste og inderste del af lægmusklen. Gør det gerne op imod 5 x dagligt og gerne i forbindelse med aktiviteter/andet, der normalt kan udløse spasmer.

Spasmer kan dog også trigges mere, hvis det perifere nervevæv (som kommer fra rygsøjlen og ud i arme og ben) er forkortet. Nerver kan ligesom muskler også blive korte, hvis de ikke strækkes. Her skal du finde et bælte/håndklæde/reb/elastik.

Læg dig på ryggen, sæt rebet om højre fod og stræk benet opad (vigtigt at knæet fortsat er strakt). Vip foden op og ned x 5. Hold foden stille og bøjet - tag en dyb indånding og på udåndingen fører du det strakte ben endnu højre op. Hold i 20 sekunder.

Sænk benet lidt igen, indadroter foden og før benet ind over midten. Hold i 20 sekunder. Skift ben.

Nerveudspændingen vil jeg anbefale at du laver 2 x om dagen. Nerver er mere "sarte" end muskler, så derfor er 2 x tilstrækkeligt og nok for nervevævet.