Protein og sclerose
Jeg har på forskellige scleroseforaer, læst om folk som tager protein i forhold til, at de har sclerose. Jeg har også læst, at nogle får tilskud til dette, og jeg tænkte derfor, at det må være udbredt for flere at bruge protein i forhold til sclerose. Hvordan finder jeg ud af, om det kan hjælpe mig?
Fødevarestyrelsen, som kommer med anbefalinger til vores kost, anbefaler, at 10-20 % af den energi en voksen indtager skal komme fra protein, 50-60 % fra kulhydrater og 25-35 % fra fedtstoffer. Protein i vores kost får vi fra animalske produkter (dyreriget), som kød, fisk, æg, mælk, ost mv. samt en række vegetabilske fødekilder som bønner, linser, en række soyaprodukter mv. Proteiner fra animalske fødevarer har en såkaldt højere biotilgængelighed end proteiner fra vegetabilske fødevarer (fødevarer fra planteriget), hvilket i praksis betyder, at hvis man ikke indtager animalske fødevarer skal huske at spise en bred vifte af vegetabilske fødevarer for at få sikret dækning af sit proteinbehov. Langt de fleste danskere indtager rigeligt protein!
Protein i vores krop bruges primært som strukturelle komponenter, fx i vores muskler, men protein har mange funktioner og er bl.a. fundamental for opbygning og reparation af vores væv, produktion af hormoner, funktion af vores immunsystem og transport af stoffer rundt i vores krop. Idet vi ikke som sådan har et lager er det væsentligt, at vores kost indeholder protein.
Forskellige ting kan øge vores proteinbehov. Det kan være en markant øget træningsmængde med fokus på styrkebetonet træning, eller det kan være ved forskellige former for sygdom, hvor ens behov for protein er øget. Man vil ligeledes skulle have et øget fokus på sit proteinbehov hvis man er småtspisende, dvs. hvis man af den ene eller anden grund spiser mindre mad og mindre portioner end normalt. Hvis man her ikke er opmærksom på om kosten indeholder tilstrækkelig med protein, risikerer man at miste muskelmasse.
Du skriver i dit spørgsmål, at nogle personer med sclerose får tilskud til protein. Mit bud er, at det her drejer sig om personer der netop er småtspisende og derfor har behov for, at sikre både deres energiindtag og deres proteinindtag via ernæringspræparater, også kaldet ernæringstilskud. Det er drikke, barer eller andre fødevarer (som fx. mousse eller suppe) der er konstrueret til at være en komprimeret kilde til protein og energi, som gør det lettere, at få indtaget tilstrækkeligt ved et begrænset madindtag. Meget anvendt er ernæringstilskud i drikkeform, de såkaldte proteindrikke eller energidrikke som kan købes på apoteket.
Lægen kan udskrive en såkaldt grøn ernæringsrecept, når man har en sygdom, der medfører problemer med at synke eller optage almindelig kost eller når man har en alvorlig svækkelse som gør, at man ikke er stand til at indtage tilstrækkelige mængder af almindelig mad, til at få dækket sit behov for næringsstoffer. Med den grønne ernæringsrecept kan man få 60 % af præparatets pris dækket via det offentliges tilskud.
Jeg kan ikke læse ud fra dit spørgsmål, om du har et ”normalt” madindtag og dermed energiindtag. I fald du har dette, ser jeg ikke umiddelbart et behov for, at du indtager særlige tilskud med protein. Hvis man har et normalt energiindtag og spiser en varieret kost indeholdende animalske fødekilder skal man nok få dækket sit proteinbehov. Hvis du har svært ved at få spist tilstrækkeligt og måske også oplever vægttab er det en anden sag. Her kan indtag af tilskudsprodukter indeholdende protein og energi være en løsning til at sikre sit energi- og proteinindtag.