Gå til hovedindhold

RIS, CIS og MS

Spørgsmål

Jeg er en kvinde på 48 år, som overraskende fik diagnosticeret MS i 2015. Jeg har siden prøvet at finde svar på hvilke krav, en sådan diagnose skal kunne opfylde. Helt konkret vil jeg gerne vide, om man kan konstatere MS uden at kunne påvise attaks? Altså om plaks kan skyldes andet end MS?

I mit tilfælde opstod mistanken om MS ved en MR-scanning, som blev foretaget på grund af tinnitus. Scanningen i 2015 viste ”mange små cerebrale læsioner og medullært samt en læsion sv.t. C4. Antyder længerevarende subklinisk scleroseforløb”. Derefter påviste en rygmarvsprøve antistoffer i overensstemmelse med MS. VEP og SEP undersøgelserne var normale. Efterfølgende MR-scanning i 2020 viser ”Nytilkommet DS suspekt læsion i venstre hemisfære uden opladning. Stationær tilstand i medulla”.

Derimod har jeg ingen tydelige attak-tilfælde. Min journal nævner dog attaks, men de virker ikke til at stemme med MS:
1. Svimmelhed: neurologen mener selv, at svimmelheden skyldes løse øresten, da placeringen af mine plaks typisk ikke relaterer til svimmelhed (og jeg har fået påvist løse øresten flere gange af ørelægen).

2. Følelsesløshed: en sitrende fornemmelse i fingrene, som jeg ind imellem oplevede i 2015 (særligt ved lange cykelture) og som opstod ifm en bursitis i min højre skulder. Følelsesløsheden gik i sig selv ved at ryste hånden og har ikke oplevet den siden.

Jeg har således svært ved at forlige mig med min diagnose og med at skulle tage den medicin, som jeg får anbefalet, særligt fordi jeg ikke har nogen af de typiske MS-symptomer. Derfor: Kan jeg være fejldiagnosticeret? Hvis ja, hvad kan mine plaks skyldes? Hvis nej, vil man til enhver tid anbefale profylaktisk behandling for at undgå et invaliderende attak? - Dette til trods for, at jeg formodentligt har haft plaksene i mange år, men med lav sygdomsaktivitet.

Svar

Log ind som medlem

Log ind med dit medlemslogin for at få adgang

Log ind

Ikke medlem?

Hvis du giver os din e-mail og telefonnummer, kan du få adgang mod, at du accepterer, at vi kan kontakte dig og fortælle mere om dine muligheder for at støtte scleroseforeningens arbejde

Anmod om adgang