Gå til hovedindhold

Rituximab og COVID-19 vaccine

Spørgsmål

Jeg har et spørgsmål til 3. vaccination mod COVID-19. Jeg har set frem til at få 3. vaccine, da jeg er i behandling med Rituximab og har været det i godt 9 år. Jeg får infusion ca. hvert halve år. Jeg har gennem mange år haft både MS og RA.

Jeg er via mit arbejde vaccineret mod COVID-19. Nu har jeg fået at vide, at jeg ikke er kandidat til en booster vaccine, da der er gået godt 6 1/2 måned fra min Rituximab infusion til 1. vaccination. Jeg vil gerne vaccineres inden den næste Rituximab infusionen, for at få effekt af vaccinen og ikke være ubeskyttet mod COVID-19 hele vinteren.

Jeg har fået den seneste Rituximab infusion i marts og næste infusion er planlagt til oktober. Jeg har indtryk af, at der i Sundhedsstyrelsens retningslinjer ikke er taget højde for, at Rituximab behandlingen gentages flere gange årligt med deraf følgende svækket immunforsvar, og at Corona-vaccinen har nedsat effekt, hvis den bliver givet i de første 6 måneder efter seneste Rituximab infusion. Det er derfor vigtigt at vaccinere senest 1 måned før planlagt Rituximab infusion.

Hvordan kommer jeg (og andre) i betragtning til en 3. booster vaccination indenfor 9 måneder efter 2. vaccination, når Sundhedsstyrelsens retningslinjer siger, at der ikke må være gået mere end 6 måneder mellem min Rituximab infusion og 1. vaccination mod Corona? Jeg føler, at jeg falder ud af vaccinationsprogrammet med de nuværende retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen. 

Svar

Generelt anbefales at COVID-19 vaccine og B-celle behandling (fx Rituximab) gives som planlagt, dog uden at de gives i tæt relation til hinanden, dvs. indenfor ca. en uge. Der er ikke evidens for, at vaccinen skulle virke bedre eller dårligere, hvis man planlægger, at forskyde Rituximab behandling eller COVID-19 vaccine mange uger i den ene eller anden retning. Alt dette undersøges dog løbende og kan ændre sig, hvis der kommer nye resultater.

Hvad angår regler fra Sundhedsstyrelsen vedrørende Rituximab behandling, gælder det kun inden for 6 måneder før 1. COVID-19 vaccinedosis, og burde ikke påvirke det videre vaccineforløb.