Gå til hovedindhold

Rødbede som energi-booster

Spørgsmål

Jeg mærker primært til sklerosen i form af fatigue, og det har været gennemgående i de ca. 3 år, der er gået siden jeg fik det attak, der førte til diagnosen. Jeg har været igennem sklerose-diæten, men måtte opgive, da det ødelagde min livskvalitet, men har taget nogle ting med derfra, så jeg spiser begrænset af visse fødevarer og mere at det grove og grønne. Jeg har pt. ingen fysiske begrænsninger, så jeg løber og går tur flere gange dagligt med min hund, og har stående arbejde.

Set sådan helt overordnet har der dog ikke været de store forandringer i min livsstil de sidste 3 år. Jeg når desværre ikke dagligt op på Sundhedsstyrelsens anbefalinger om frugt og grønt, og har ledt efter måder, jeg kunne øge indtaget. For noget tid siden blev jeg gjort bekendt med, at mit løb kunne forbedres ved at begynde at drikke rødbedejuice. Det skulle hjælpe med at løbe både hurtigere og længere, men uden at der nogen steder har stået, hvad det er, der virker. Men jeg har for nyligt indkøbt en slow juicer, så jeg på den måde kunne hjælpe med at få de gode ting fra frugt og grønt (og jo, det er lidt at snyde, men alternativet er dog nok at jeg så ikke får tilstrækkeligt). Jeg har nu været i gang ca. 3 uger, og har oplevet en positiv bivirkning, som ikke kan være placebo, da jeg ikke har hørt/læst om det.

Min første juice var ren rødbede. Jeg var afmattet, lidt træt som jeg normalt er om eftermiddagen. Jeg smagte på juicen og syntes det var så lækkert, at jeg drak 2 glas (ca. ½ liter). Og her kommer det mest besynderlige så: ca. 15 min efter var det som om, jeg vågnede fuldstændigt op, og havde en energi uden lige resten af dagen. Og nu flere uger senere kan jeg konstatere, at virkningen bliver ved! Jeg har drukket hjemmelavet juice dagligt, dog ikke helt frisk, da rengøringen tager tid, så jeg laver til nogle dage. Jeg er begyndt at blande andet grønt og frugt i, så der er variation, men der er rødbede i det hele. Drikker kun 1 glas dagligt. Jeg har læst om nitrat som et muligt virkemiddel, men kunne godt tænke mig en god forklaring på, hvad der muligvis sker i min krop. Jeg har ikke konstateret bedre løb, men har meget mere energi nu end jeg har haft de sidste år. Det er lettere at komme ud af sengen, jeg gaber ikke ved 14-15 tiden, føler mig ikke udmattet sidst på dagen osv. Kan I give en fysiologisk forklaring på min erfaring?

Svar

Log ind som medlem

Log ind med dit medlemslogin for at få adgang

Log ind

Ikke medlem?

Hvis du giver os din e-mail og telefonnummer, kan du få adgang mod, at du accepterer, at vi kan kontakte dig og fortælle mere om dine muligheder for at støtte scleroseforeningens arbejde

Anmod om adgang