Gå til hovedindhold

Selvstændig virksomhed

Spørgsmål

Jeg er en scleroseramt pige på 32 år (haft diagnosen 1 år), der har valgt at forsøge at kaste mig ud i freelance-verdenen og det selvstændige liv.

Sygdomsmæssigt er jeg fuldt mobil, ingen mén, mener jeg har det ligesom jeg "plejer" - og tror selv at jeg må have en lidt mildere form af sclerosen (indtil videre i hvert fald). Altså, der er intet, indtil videre, der hindrer mig i at udføre mit arbejde på lige plan end andre.

Jeg sagde mit faste job op, på grund af at jeg havde været utilfreds i over 7 år og længe drømt om at komme ud og blive selvstændig. Så kom diagnosen lige og understregede, at det nok var på tide at jeg gjorde noget ved det. Det er jo ikke godt at være psykisk dårligt presset på sin arbejdsplads, når man har denne sygdom. Nogle folk mener, at det var meget uklogt af mig og at jeg burde have beholdt mit job, på grund af trygheden i at have fast arbejde. Jeg kunne imidlertid ikke leve med det og jeg er sikker på at freelancer-livet kommer til at give mig den fleksibilitet, som jeg behøver som scleroseramt og uden at have en sur chef hver gang man skal på ambulatoriet.

Jeg tænker så nu:

Hvad gør jeg, hvis jeg bliver kaldt ind til samtale på et freelancejob? Skal jeg sige at jeg har sclerose? Det er jo tydeligvis de fleste der bliver afvist ved samtale ved at sige sandheden. Men nu er det jo lidt anderledes med mig, da jeg jo kommer til at være "ansat" under helt andre vilkår end funktionæransat. Jeg repræsentere jo et firma - mit eget - og kommer til at være timelønnet eller opgavelønnet og afhængig af kontrakt, vil samarbejdet kunne ophøre øjeblikkeligt. Så de kan jo, i princippet, være ligeglade med om jeg er syg eller til tjek, for det skal de ikke betale for.

Hvad mener du jeg bør gøre her? Er der desuden nogen specielle forholdsregler jeg bør tage som kronisk syg selvstændig? Har læst noget om at man kan give lidt mere i fagforening og så bliver man dækket med sygedagpenge fra første sygedag. Er der andet?

Svar

Log ind som medlem

Log ind med dit medlemslogin for at få adgang

Log ind

Ikke medlem?

Hvis du giver os din e-mail og telefonnummer, kan du få adgang mod, at du accepterer, at vi kan kontakte dig og fortælle mere om dine muligheder for at støtte scleroseforeningens arbejde

Anmod om adgang