Gå til hovedindhold

Skal jeg skifte behandling nu

Spørgsmål

Jeg har været diagnosticeret med sclerose i ca. 15 år. Der har ikke været udvikling i sygdommen i den periode. Jeg har gennem de sidste år fået Tecfidera, inden da Avonex.

Ved sidste scanning var der nye højsignallæsioner, venstresidig periventrikulært og C2 og Th10 samt Th4. Det har fået min neurolog til at foreslå, at jeg skifter til Ocrevus (jeg er testet positiv for JC virus).

Jeg er bekymret, da jeg har læst om mange bivirkninger + at der er nedsat immunforsvar i forhold til Covid-19. Endelig føles det naturligvis utrygt i disse tider, at være afhængig af at skulle på hospitalet for at få sin medicin, og ikke blot kunne hente piller.

Hvis jeg alligevel vælger at skifte, hvad indebærer det da? Skal man vaccineres eller testes inden?

Svar

Hvis der er fire nye læsioner (plak) på MR skanning, henholdsvis i hjerne (en) og rygmarv (tre), sammenlignet med en MR for et år siden, mens du har fået Tecfidera, er der god grund til at overveje skift af din behandling.

Ocrevus er i den forbindelse et godt valg, hvis du er positiv for JC-virus og er 15 år henne i dit sygdomsforløb. Andre muligheder er tablet behandling med Gilenya eller Mavenclad, men jeg kan dårligt rådgive dig specifikt omkring præparatvalg, da jeg ikke kender til detaljerne i dit sygdoms- og behandlingsforløb.

Vedrørende COVID-19 sygdom og MS behandling, kan der være let øget risiko for alvorligt forløb ved visse behandlinger. Det er dog fortsat sparsomme data vi har i den forbindelse, og man må derfor afveje fordele og ulemper ved at skifte din MS behandling nu, eller vente til foråret, hvor smittetrykket er lavere.

Vedrørende vacciner er det under alle omstændigheder en god ide, at få det etableret inden du startet på en 2. linje behandling, da effekten af vacciner oftest bliver svækket ved mere effektive MS behandlinger.