Gå til hovedindhold

Skal jeg tage influenzavaccine

Spørgsmål

Jeg har haft MS siden 1976. Ved ikke hvilken type men formentlig primær progressiv, da jeg efter 3 attakker de første år nu kun har besvær med balance og træthed.

Jeg får ingen medicin, men har taget dr. Marstrands Vitamin_Mineral Komplex samt 15 mg. folinsyre og 3 vitaminpiller dagligt siden 1982. Jeg har et super immunforsvar. Jeg er aldrig forkølet og har haft influenza ca. 4 gange i mit liv, hvor jeg bare sov i nogle dage.

En læge sagde for mange år siden til mig, at jeg ikke skulle vaccineres mod influenza, når jeg havde så godt et immunforsvar, men nu er jeg kommet i tvivl?

Svar

Generelt anbefales influenzavaccine, når man har sklerose, også selv om man ikke plejer at få influenza. Årsagen er, at influenza, for de flestes vedkommende, medfører udtalt forværring af sklerosesymptomerne.

Det skyldes sædvanligvis et såkaldt pseudoattak, der ses i forbindelse med infektioner, der giver feber. Feberen giver anledning til et temperaturafhængigt fald i nervefibrenes evne til at lede normale impulser, men når temperaturen falder kommer de til at fungere igen. Derfor har symptomerne ved et pseudoattak sædvanligvis forbigående karakter, men risikoen for at få et reelt attak øges desværre ca. 6 gange, hvis man har influenza, hvilket kan have alvorlige konsekvenser. På den måde er der både risiko for pseudoattak og et rigtigt attak ved influenza.

Der er derfor god grund til at lade sig vaccinere mod influenza og undgå en unødig risiko for sygdomsforværring. I disse coronatider er der yderligere grund til at modtage influenzavaccine, da et uheldigt sammenfald af de to sygdomme, fortsat vil medføre risiko for MS forværring og desuden risiko for alvorligt sygdomsforløb af COVID-19.