Gå til hovedindhold

Smerter ved motion

Spørgsmål

Jeg er ny diagnosticeret i november 2015, og har tit smerter i benene. Når jeg har bevæget mig "meget" - vi taler måske 5-7 km - får jeg flere smerter, især om aftenen og gerne fulgt af en følelse af en "skistøvle" der strammer om min højre ankel. Mit spørgsmål er, om jeg skal forsætte med at rører mig, eller om jeg skal stoppe? Gavner eller skader det mig at bevæge mig?

Svar

Generelt er anbefalingen, at man skal bevæge sig så meget som muligt, selvom man får forværring i føleforstyrrelser/smerter, mens man motionerer. Sædvanligvis skyldes det Uthoffs fænomen, hvor nerveledningen bliver dårligere ved stigende kropstemperatur, fx. i forbindelse med fysisk træning. Hvis man har et område i central-nervesystemet, hvor nerveledningen er forstyrret på grund af sklerose, skal der kun en mindre stigning i kropstemperaturen, til at forværre dette og udløse symptomer, eventuelt også symptomer man ikke har lagt mærke til tidligere. Forværringen har intet med et skleroseattak at gøre, og der er heller ikke risiko for at udløse attakker, hvis man på grund af fysisk aktivitet udløser symptomer. Efterfølgende svinder symptomerne til det "normale niveau", når man køles ned.

Nu fortæller du, at dine smerter først kommer senere i løbet af dagen og hen ad aftenen, hvilket er lidt atypisk. Du bør blot sikre dig, at du ikke fejlbelaster dine led og sener/muskler, så du "slider" din krop forkert. Du kan snakke med din fysioterapeut om at analysere din gang/løb, efter du har gået/løbet en længere tur på løbebånd eller i nærheden af klinikken. Fysioterapeuten vil kunne se, om du fejlbelaster og give dig gode råd til træningen. Hvis du ikke har en fysioterapeut, kan du bede din læge om henvisning til vederlagsfri behandling.