Gå til hovedindhold

Tandsmerter eller nervesmerter

Spørgsmål

Jeg har haft sclerose siden 1998. Det går fint, men i de sidste år har jeg fået ondt i tænderne, når jeg er meget træt. Efter flere gange at have besøgt tandlægen og fået at vide, at der intet var, er jeg nu holdt op med at gøre noget. Det varer som regel kun indtil jeg er udhvilet. Men så kom det igen i sidste uge, og her mandag er det ikke stoppet. Jeg tager panodil for at holde smerten nede, og vil også gå til tandlæge når jeg kommer hjem. Er der andet at gøre? Det er jo klart, at det er nervesmerter. 

Svar

Hvis tandlægen ikke kan finde årsag til dine tandsmerter, må du snakke med din neurolog om smerterne kan skyldes sclerosen, og hvordan de bedst kan behandles. Her kan du se hvordan sclerosesmerter (eller nervesmerter) kan behandles:

Sclerosesmerter kan være svære at behandle og kræver ofte afprøvning af flere forskellige slags medicin. Man skal som regel også bruge tid på, at finde den rigtige dosis. Sclerosen forstyrrer sanseimpulserne der føres til hjernen, og det sansede fejltolkes derfor som smerter. Et menneske med sclerose kan for eksempel føle, at fødderne eller knoglerne brænder blot ved tryk eller berøring. Fødderne og nervebanerne i benene vil være normale, men bearbejdningen af signalerne i rygmarven er fejlagtig, hvorfor signalerne der sendes til hjernen, opleves som brændende smerte. Smerter kan også føles uden at man berøres (f.eks. tandsmerter), ved at der fejlagtigt dannes sanseimpulser i sclerose-plak.

Smerter ved sclerose kan groft sagt deles i to grupper. I den ene gruppe har smerterne mere vedvarende brændende, knugende eller stikkende karakter og disse smerter behandles bedst med lægemidler, der primært er brugt mod depression, men nu har vigtig anvendelse mod nervesmerter. De to lægemidler, der hyppigst anvendes er amitriptylin (Saroten) eller Imipramin. I den anden gruppe har smerterne mere jagende kortvarig karakter (kaldes neuralgiforme smerter) og kan som regel behandles effektivt med lægemidler, som man normalt bruger til behandling af epilepsi, Oxcarbazepin (Trileptal), Carbamazepin (Tegretol), Lyrica (Pregabalin) eller Gabapentin. Endelig skal nævnes Dronabinol (Marinol), der formentlig kan bruges til at behandle begge typer af sclerosesmerter. Hvis dine smerter ikke kan behandles effektivt med et lægemiddel (Gabapentin), kan man forsøge tillægsbehandling med et af de andre præparater.