Gå til hovedindhold

Træning ved overstræk af knæ

Spørgsmål

Jeg har haft sclerose i 16 år og er primært ramt i benene. Jeg døjer med balance problemer og manglende muskelstyrke i benene. Endvidere har jeg inden for det sidste års tid fået overstræk i knæene. Når jeg går, knækker mine ben sammen.

Jeg bruger krykke og er forholdsvis aktiv. Jeg arbejder 2 gange om ugen, går til fysioterapi 1 gang om ugen, rideterapi 2 gange om ugen (cykler dertil på min elcykel) og yoga 1 gang om ugen. Jeg cykler hver dag på min elcykel.

Kan jeg få bedre muskelstyrke i mine ben og bedre balance? (har et balancebræt som jeg bruger 1 gang om dagen). Kan jeg træne, så jeg ikke får mit overstræk i knæene, og hvilke muskelgrupper skal jeg træne?

Svar

Først og fremmest syntes jeg at du allerede træner varieret, men det ser ud som om der er megen kredsløbstræning og stræk. Jeg vurderer, at det kan være godt også at kombinere med styrketræning

Når du får problemer med styringen af knæene, det vil sige at de enten knækker sammen eller overstrækker, så skyldes det at muskulaturen bliver udtrættet. Det er specifikt quadraceps, som sidder på forsiden af låret og som strækker knæet, og hasemusklen som sidder på bagsiden af knæet og som bøjer knæet. Når du overstrækker knæet, er det hasemusklen, som ikke er stærk nok.

Har du også dropfod og bruger du evt. dropfodsskinne? Hvis du har dropfod, er det vigtigt at aflaste denne ved hjælp af en skinne/elektrisk dropfods stimulator, for hvis man ikke løfter foden tilstrækkeligt, vil det også øge tendensen til overstræk af knæet.

Achillessenen må heller ikke være for kort, for det øger også overstrækket af knæet.
1.Så begynd med foden: (skinne hvis der er behov) og stræk af achillessenen. Dette gør du ved at sætte foden bagud - strække knæet og læne dig frem fra hoften af, så du mærker et stræk i achillessenen. Hold i 20 sek og gerne flere gange dagligt.

2. I forhold til quadraceps/knæstrækkeren træner du allerede denne når du cykler, men kombiner gerne med benpres/squat. Husk at du ikke må overstrække knæet, men hele tiden holde en let bøjning. Antal og sæt bør du aftale med din fys, som kan vurdere det rette niveau

3. I forhold til hase musklen er det træning, hvor du bøjer knæet med modstand. Det kan være siddende, hvor du fixerer en elastik foran dig på noget stabilt (bordben, sofaben el lign). Så sætter du elastikken om foden, mens benet er strakt, og så bøjer du benet og trækker hælen ind under dig, mens elastikken giver modstand. Antal og sæt bør du aftale med din fys, som kan vurdere det rette niveau.

4. Balancetræning: find en gulvklud og stå på et glat underlag (trægulv eller andet). Kluden under højre fod - let bøjede knæ og så fører du højre ben frem & tilbage (ca x 5). Herefter skal kluden under venstre fod og du gentager øvelsen med dette ben. Ca 4-5 sæt. Fokuser på ikke at overstrække men hele tiden have en let bøjning i knæene.

Få gerne din fys til at tjekke øvelserne med dig, så du er sikker på 100% korrekt udførelse.