Gå til hovedindhold

Ufrivillig muskelsammentrækninger eller spasmer

Spørgsmål

Mine fingre, hænder og håndled har krummet længe, og nu er albuerne også begyndt på det om natten. Ender jeg mine dage som en heks, ryg og nakke krummer også, når jeg ikke koncentrer mig i ryg og nakke. Kunne jeg have gjort noget for at forhindre det, kunne I evt. give et råd til andre, for mig er det for sent?

Svar

Det er ikke for sent at gøre noget ved det. Det kan være ufrivillig muskelsammentrækninger pga. af manglende hæmning af signaler som følge af sclerose. Det kan også være det man kalder spasmer. Det kan afhjælpes med medicinsk behandling i tabletform, eller hvis afgrænset måske indsprøjtning af BOTOX.

Desuden med fysioterapi bl.a. udstrækning. Forhåbentlig får du fysioterapi? Du er berettiget til vederlagsfri fysioterapi, hvis du har multipel sclerose med svært fysisk handicap. Du kan desuden anmode fysioterapeuten om nogle øvelser, du kan lave hjemme.

Der er også den mulighed, at det du beskriver er dystopi, og det kan også behandles med medicin (evt. med indsprøjtning af BOTOX) og fysioterapi. En scleroselæge eller anden neurolog må vurdere tilstanden og behandlingsmuligheder.