Hvilke ændringer har den nye ordning for vederlagsfri fysioterapi betydet for mennesker med sclerose? Og hvor tilfredse er de med deres behandling fem måneder efter, at den nye ordning blev indført? Det har Scleroseforeningen undersøgt på baggrund af besvarelser fra 1.199 mennesker med sclerose, der er henvist af deres læge til vederlagsfri fysioterapi som følge af deres sclerose.
Undersøgelsen er foretaget i maj 2024, og den er en opfølgning på en tidligere undersøgelse fra starten af januar 2024, der undersøgte samme svarpersoners adgang til vederlagsfri fysioterapi i 2023, inden den nye ordning blev indført.
“Langt de fleste sclerosepatienter vil opleve fysioterapi as usual (…) og så vil der være nogle få, der skal vænne sig til, at behandlingen er anderledes, end de er vant til.” Sådan lød forudsigelsen fra formanden for Danske Fysioterapeuter, Jeanette Præstegaard, tilbage i januar 2024, hvor hun i et interview med Scleroseforeningen blev spurgt, hvordan hun forventede, at overgangen til den nye ordning ville blive for patienterne.
LÆS OGSÅ: Interview med formanden for Danske Fysioterapeuter om den nye ordning for vederlagsfri fysioterapi
Fem måneder efter den nye ordnings indførelse står det klart, at formandens forudsigelse desværre ikke holder stik, og at det ikke kun er få, men mange sclerosepatienter, der har fået ændret deres behandling. Det får Scleroseforeningens rådgivningschef Nadia Buchard til at kalde på handling.
“Undersøgelsen viser, at ordningen indebærer en klar forringelse af adgangen til vederlagsfri fysioterapi for en meget stor del af sclerosepatienter. Det er uacceptabelt, når nu det for længst er dokumenteret, hvor afgørende vedligeholdelsestræning er for behandlingen af sclerosepatienter og deres mulighed for at forblive selvhjulpne og bevare et aktivt liv,” lyder det fra rådgivningschefen, der vil have aftaleparterne til at genbesøge ordningen hurtigst muligt efter sommerferien:
“Der er tale om problemer af et omfang, der ikke kan forklares med forbigående startvanskeligheder forbundet med en ny ordning, sådan som parterne bag ordningen tidligere har foreslået. Tiden er ikke til at se ordningen mere an. Tiden er til handling. Det vil vi gøre, hvad vi kan for at få parterne til at forstå,” siger Nadia Buchard.
Nedenfor kan du læse undersøgelsens hovedresultater.
Næsten halvdelen (45 procent) af svarpersonerne rapporterer om ændringer i deres behandling. Knap hver fjerde (23 procent) har fået reduceret antallet af deres fysioterapi-behandlinger, mens kun 1 procent har fået øget antallet af deres behandlinger:
“Jeg har mistet 50 procent af min behandling og 66 procent af min holdtræning. Min bostøtte bemærker også en forringelse af mit funktionsniveau. Har været nødsaget til at købe træningstid. Stor udgift for mig. Er nervøs for fremtiden, både mht. min funktion og min økonomi,” fortæller en svarperson i undersøgelsen.
Hver sjette (17 procent) har fået omlagt træning til selvtræning: “Jeg blev overført fra to gange holdtræning om ugen til fem gange selvtræning om måneden,” fortæller en anden.
“Jeg har stadig to gange holdtræning om ugen, men tre måneder om året skal jeg selvtræne, og der er ikke noget hold i juni, juli og fra midten af december til midten af januar,” beskriver en anden.
15 procent anfører, at de på anden vis har fået ændret deres adgang til fysioterapi-behandling, og af eksemplerne ses, at en del har måttet opgive deres bassintræning, da de med de nye regler kun kan gå hos en fysioterapeut.
Endelig svarer 7 procent, at de er blevet overført fra individuel behandling til holdtræning, og af undersøgelsen ses, at der er sket et generelt fald i individuelle behandlinger.
Mens der ved udgangen af 2023 var 46 procent af svarpersonerne, der modtog individuelle behandlinger, er det kun 35 procent i maj 2024. Og blandt dem, der modtager individuel behandling, er andelen, som modtager mindre end én behandling ugentligt, steget fra 23 procent til 30 procent.
Men også andelen af svarpersoner, der modtager holdtræning, er faldet fra 67 procent ved udgangen af 2023 til 61 procent i maj 2024. Ligeledes er andelen af svarpersoner, der modtager mere end én holdtræning om ugen faldet med 10 procentpoint, nemlig fra 49 til 39 procent af svarpersonerne.
Det går igen i mange af svarene, at mange af deres fysioterapeut er blevet oplyst om, at årsagen til, at de har fået reduceret antallet af behandlinger, skyldes den ændrede måde at honorere fysioterapeuten på.
Med den nye ordning for vederlagsfri fysioterapi blev der også indført en ny måde at honorere fysioterapeuten på. I stedet for at blive honoreret per udført behandling får fysioterapeuten et fast månedshonorar per sclerosepatient. Størrelsen på honoraret afhænger af, hvilken fase eller grad af funktionsnedsættelse fysioterapeuten tildeler den enkelte patient. Månedshonoraret for den enkelte patient er det samme året ud uanset antallet af udførte behandlinger, medmindre patienten skifter fase.
Månedshonoraret skal ikke forstås som et loft over, hvor meget behandling den enkelte patient kan få i den enkelte måned. Det har Danske Fysioterapeuter og Kommunernes Landsforening hver gang understreget, når Scleroseforeningen har foreholdt parterne bag aftalen om den nye ordning for vederlagsfri fysioterapi eksempler på, at månedshonoraret forvaltes på denne måde.
Adspurgt om, hvilken begrundelse svarpersonerne har fået af deres fysioterapeut for ændringen af antallet af deres behandlinger, giver 521 af svarpersonerne et næsten enslydende svar, der viser, at den ukorrekte praksis stadig gør sig gældende:
“(jeg fik at vide),at de har fået en pose penge for os hver især, og ud fra det må du træne så og så mange gange per uge.”
“(jeg fik at vide), at til den gruppe, jeg er i, er der afsat et bestemt månedligt beløb, og det rækker til et bestemt antal træninger. Og hvis jeg har brug for individuel behandling, så “koster” den tre holdtræninger.”
“(jeg fik at vide), at fordi jeg har to gange holdtræning er min andel opbrugt med dem. Derfor skal jeg nu selv betale for behandlingerne.”
“(jeg fik at vide), at jeg efter den nye overenskomst vil skulle betale cirka 900 kroner om måneden, hvis antallet af behandlinger skal opretholdes.”
Den nye undersøgelse viser, at 6 procent af svarpersonerne, der modtog vederlagsfri fysioterapi i 2023, ikke længere modtager nogen behandling vederlagsfrit i maj 2024:
“På grund af besparelse vil de se tiden an og se om det har nogen betydning,” forklarer en af dem, der er blevet frataget sin behandling.
En del af dem, der ikke længere modtager behandling, svarer, at de nu selv må betale for deres behandling. Det gælder dog også dem, der stadig modtager behandling, men har fået reduceret antallet af behandlinger, sådan som det også er fremgået af nogle af eksemplerne ovenfor:
“Jeg betaler selv to ud af fire behandlinger om måneden,” fortæller én.
“Jeg betaler nu selv for min holdtræning ved min fysioterapeut,” skriver en anden.
40 procent af svarpersonerne oplever, at de ikke får nok vederlagsfri fysioterapi til at dække deres behov. Det er dobbelt så mange som i 2023, hvor 21 procent svarede, at de ikke modtog tilstrækkelig behandling i forhold til deres behov for fysioterapi.
Den manglende behandling afspejler sig i stor stigning i andelen af svarpersoner, der er utilfredse eller meget utilfredse med den vederlagsfri fysioterapi, de modtager. Mens kun 5 procent var utilfredse eller meget utilfredse med deres vederlagsfri fysioterapi ved udgangen af 2023, er andelen steget til 23 procent i maj 2024, altså er der næsten fem gange så mange, der giver udtryk for utilfredshed.
Hver tredje svarer, at de har oplevet den nye ordning som en generel forringelse af den vederlagsfri fysioterapi, som de har modtaget, efter den nye ordning for vederlagsfri fysioterapi trådte i kraft efter årsskiftet. “En kæmpe ommer!!,” skriver en.
Flere giver udtryk for, at de mærker følgerne af den utilstrækkelige behandling:
“Man har fjernet 2/3 af den eneste behandling, der virkede for mig. Førhen kunne jeg holde snor i min sclerose, men nu er det sclerosen, der holder mig i snor,” skriver én. Andre skriver:
“Er begyndt at gå dårligere. Har også mange smerter, hvilket jeg nu må tage mere smertestillende for.”
“Jeg kan mærke, at jeg får det dårligere og er plaget af kramper efter reduktion af min fysioterapi.”
“Jeg får kun fysioterapi en gang ugentlig. Sådan har det været siden. Det er på ingen måde nok til mig – og det er gået stærkt ned ad bakke med min kunnen. Jeg har for eksempel kun kræfter til et bad hver 4. uge. Jeg køber ekstra fysioterapi, men har ikke økonomien til det. Det er en katastrofe for mig, men jeg har på ingen måde kræfter til at klage og kæmpe.”
Muligheden for at tage sin træning i egen hånd udfordres for mange af deres sclerose. Langt de fleste af svarpersonerne fortæller, at fysioterapeuten har anbefalet dem at selvtræne, men mange rapporterer om udfordringer med at leve op til anbefalingerne. Cirka 70 procent af svarpersonerne er således blevet anbefalet at selvtræne af deres fysioterapeut, men 34 procent af disse får ikke selvtrænet i det omfang, deres fysioterapeut anbefaler. Det gælder i særlig grad personer, som lider af fatigue og kognitive problemer.
Også dem, der er hårdest ramt af sygdommen, har fået besked på at selvtræne. 17 procent af disse rapporterer, at de efter 1. januar 2024 i højere grad end før skal selvtræne.
Blandt personer, der er afhængige af kørestol i hverdagen, oplyser 12 procent, at de nu skal selvtræne mere.
“Personalet på plejehjemmet har ikke tid til at hjælpe hver gang,” fortæller én, mens andre fortæller, at deres ægtefæller må træne med dem i hjemmet eller tage med dem til træning for, at de kan få selvtrænet.
“Jeg har brug for hjælp til at komme ud og ind af maskinerne,” lyder en andens udfordring.
Blandt personer, der i høj grad lider af fatigue, rapporterer 18 procent, at de nu skal selvtræne mere.
Blandt personer, der i høj grad lider af kognitive problemer, rapporterer 20 procent, at de nu skal selvtræne mere.
“Jeg har svært ved at tage initiativ” og “Jeg har udfordringer med eksekutivfunktionerne,” forklarer flere. “Jeg kan ikke huske øvelserne og glemmer, hvor jeg er kommet til.” “Jeg mangler en til at se, om det er korrekt, det jeg laver.”
Flere giver udtryk for, at fysioterapeuten, der har vurderet dem og indplaceret dem i en fase, kun har taget udgangspunkt i deres fysiske formåen og ikke deres kognitive udfordringer:
“Fysioterapeuten, der placerede mig, kiggede på min fysiske formåen. Jeg er i høj grad præget af fatigue, kognitive begrænsninger og føleforstyrrelser. Det havde han ikke viden om.”
Kort om den nye ordning for vederlagsfri fysioterapi for mennesker med sclerose
Fra og med januar 2024 blev ordningen for vederlagsfri fysioterapi ændret for mennesker med sclerose. Den nye ordning er del af en ny overenskomst mellem Danske Fysioterapeuter, Kommunernes Landsforening og Regionernes Lønnings- og Taksnævn. Den nye ordning vil blive udvidet til at omfatte tre andre patientgrupper i efterfølgende tre år.
Formålet er ifølge overenskomstparterne gennem indførelsen af strukturerede forløb at sikre, at den vederlagsfri fysioterapi foregår på en mere ensartet måde på tværs af landet, end tilfældet tidligere har været. Fremover inddeles sclerosepatienter derfor efter deres symptomers sværhedsgrad i faser, der går fra 1 til 5, hvor 1 svarer til den mildeste grad og 5 til den sværeste grad. Og for hver fase er der lavet en forløbsbeskrivelse.
Formålet er dog også, at der inden for samme økonomiske ramme for den vederlagsfri fysioterapi skal findes plads til 2,5 procent flere patienter.
Den nye ordning indebærer desuden ny måde at honorere de praktiserende fysioterapeuter på. Mens fysioterapeuterne tidligere blev honoreret per udført behandling, modtager de nu et månedshonorar for hver sclerosepatient, som modtager vederlagsfri fysioterapi i den pågældende klinik. Månedshonorarets størrelse afhænger af, hvilken fase patienten er inddelt i. Månedshonoraret er det samme for patienten året ud uanset antallet af udførte behandlinger i den enkelte måned, medmindre patienten skifter til en anden fase. Du kan læse mere om de strukturerede forløb for sclerosepatienter og beskrivelsen af de enkelte faser på Danske Fysioterapeuters hjemmeside her.