Sandsynligheden for at udvikle multipel sclerose er tre gange højere for kvinder end mænd.
Til gengæld oplever mænd med sclerose ofte et mere aggressivt sygdomsforløb. Mænd er mere tilbøjelige til at opleve motoriske problemer, tab af koordination og balance og kognitive vanskeligheder. Og når mænd med MS oplever et tilbagefald, er de mere tilbøjelige til at se deres forværrede symptomer fortsætte – selv i tider med remission.
Desværre er mænd dog generelt mindre tilbøjelige til at søge lægehjælp eller få stillet diagnosen, når de udvikler scleroserelaterede symptomer.
”Der eksisterer en række kønsstereotyper i den vestlige kultur, der gør, at mænd er afskrækket fra at ville anerkende, når de bør søge hjælp i sundhedsvæsenet,” forklarer Robert Shin, professor i neurologi ved MedStar Georgetown University Hospital og leder af Georgetown Multiple Sclerosis and Neuroimmunology Center, i podcasten ”RealTalk MS”.
Her diskuterer værten John Strum og dr. Robert Shin på baggrund af et nyt amerikansk studie fra The Cleveland Clinic, hvordan det kulturelle maskulinitetsideal og den generelle sundhedsadfærd blandt mænd i USA spiller en rolle, i forhold til hvordan de håndterer MS.
Vil vinde og være i kontrol
Studiet tæller 500 mænd fra klinikken, hvoraf 81 mænd har gennemført en undersøgelse, der blandt andet kigger på kulturelle normer, behovet for at være i følelsesmæssig kontrol, ønsket om at vinde, føle uafhængighed og have en risikobetonet adfærd – og såkaldte copingstrategier.
Gennemsnitsalderen for deltagerne er 51 år, og de har i gennemsnit haft diagnosen i 12 år. 93 procent er hvide, halvdelen er universitetsuddannede, og 20 procent er i ægteskab.
Undersøgelsen er selvfølgelig ikke repræsentativ for alle mænd med MS. Ligesom resultaterne ikke direkte kan overføres til Danmark, der også har andre kulturelle forestillinger om kønsroller og et andet sundhedssystem.
Men det er alligevel ret interessant, at forskerne bag projektet konkluderer, at maskulinitetsidealer og kulturelle kønsnormer kan sige noget om, hvordan mænd opfører sig, når det gælder sundhed og sygdom.
Studiet viser nemlig blandt andet, at mænd med et udpræget behov for at være i følelsesmæssig kontrol har en lavere tilbøjelighed til at gå op i deres eget helbred. Mens mænd, der fokuserer på personlig udvikling, går mere op i deres helbred..
Og mænd, der selv mener at have større fysiske handicap, bruger mere energi på at håndtere vrede og stress. Mens mænd med voldelige tilbøjeligheder bruger mindre tid på at håndtere stress og vrede.
”Vores kultur har skabt bestemte forventninger til mænd i samfundet, ligesom der er forventninger til kvinder. En del af løsningen handler for sclerosepatienter om ikke at lade sig begrænse af disse konstruktioner,” siger Robert Shin.
”Vi skal være åbne over for at redefinere vores kønsroller, også når man lever med MS. Der er jo heller ingen grund til, at et par ikke kan ændre de roller, de har over for hinanden. Mænd kan sagtens drage omsorg og være hjemmegående og varetage forskellige huslige pligter, hvis de ikke kan være på arbejdsmarkedet.”
Forsinkelser påvirker funktionsniveau
Ifølge Robert Shin er det videnskabeligt bevist, at tidlig behandling af MS leder til meget bedre prognoser for patienterne. Så forsinkelser i form af ikke at gå til lægen i tide og blive diagnosticeret og behandlet for MS er ikke så smart.
Han forklarer, at ”forsinkelser” faktisk ses oftere hos mænd end hos kvinder, fordi mænd er mindre tilbøjelige til at lægge mærke til, identificere eller italesætte, hvis de oplever milde symptomer på sclerose – måske en lille summen eller følelsesbesvær i fingrene eller mild svimmelhed.
Det kan ifølge Robert Shin hænge sammen med ”vores kulturelle kønsroller og normer, der dikterer, at mænd skal være hårde, ikke tale om følelser og kunne håndtere deres sygdomme selv”.
Og derfor kan mænd med MS måske tænke, at de skal ”mande sig op” i stedet for at søge professionel hjælp, når de bliver ramt af sygdommen.
Tidligere studier har også vist, at mænd i mindre grad end kvinder bruger forskellige sundhedstilbud. I Danmark går mænd i gennemsnit 30 procent sjældnere til deres praktiserende læge end kvinder, og tallet er helt oppe på 50 procent mindre i 40-50-årsalderen.
Forkert budskab
Robert Shin mener samtidig, at sundhedsprofessionelle generelt er alt for langsomme til at diagnosticere mænd med MS. Og at det måske kan skyldes, at der er for meget fokus på budskabet, at sclerose er en udpræget kvindesygdom.
”MS er en sygdom, der rammer mænd og kvinder. Forhåbentlig kan denne samtale være med til at ændre lidt på det syn og få mænd diagnosticeret tidligere, så de kan komme i tidlig behandling.”