Formål

I dette projekt vil vi undersøge, om aldring er en betydende faktor for ændringen fra attakvis MS (eng. relapsing-remitting, RRMS) til sekundær-progressiv MS (SPMS). Hvor behandlet RRMS ofte tillader en høj livskvalitet, resulterer SPMS i en hurtigt forringet livskvalitet pga. symptomerne, der forværres konstant. Det er derfor vigtigt at forstå, hvad der forårsager ændringen af MS-subtypen. Vi vil bruge DNA-methylering til at estimere personers biologiske aldre og undersøge, om vi kan finde en accelereret biologisk alder hos SPMS-patienter sammenlignet med deres faktiske kronologiske alder.

Mød forskeren: Rebecca Freitag, Molekulær biolog og biomedicinsk informatiker

Beskriv hvad der driver dig personligt i dit arbejde med MS-forskning:

MS har altid været et vigtigt emne i min familie, fordi jeg mistede min faster til sygdommen som ung. Da jeg lærte om biokemi og neurobiologi gennem min uddannelse, blev jeg bekræftet i mit ønske om at bidrage til MS-forskning. Mit håb er, at resultaterne af mit arbejde en dag vil gøre det muligt for MS-patienter at leve et længere liv med forøget livskvalitet. 

Hvilken betydning har det for din forskning at projektet har modtaget midler fra Scleroseforeningen?

Jeg er meget taknemmelig over, at Scleroseforeningen har valgt at støtte min Ph.D. Med støtten vil jeg gøre noget godt indenfor dét emne, som jeg brænder for. Hvis vi kan vise, at accelereret aldring bidrager til progressiv MS, så kan vi gribe ind og forhindre tidlige aldersrelaterede forandringer i hjernen ved at øge nervecellernes netværk. 

Om projektet

Støtte modtaget fra Scleroseforeningen

2023: 509 981 kr.

Projektperiode

2024 – 2024

Projektets nøgleord

  • Sekundær progressiv MS
  • MS og alderdom
  • Genetik