Sclerosehospitalet i Haslev har til huse i det tidligere tuberculosesanatorium, der blev opført i årene 1902-1903 af Nationalforeningen for Tuberkulose Bekæmpelse og fungerede som tuberkulose-sanatorium frem til 1959. Her blev den smukke bygning overtaget af Scleroseforeningen, der kun to år tidligere var blevet stiftet af daværende dr. med. Torben Fog, og Sclerosehospitalet i Haslev blev grundlagt.

Selv om sygdommen havde været kendt siden 1841, var sclerose på daværende tidspunkt stadig en ukendt sygdom for befolkningen og for de fleste praktiserende læger, og den gik under navnet ”den glemte sygdom”. Siden har antallet af danskere med sclerose været i voldsom stigning. I løbet af de seneste 20 år er antallet fordoblet, og i dag har knap 18.000 danskere med sclerose. Det betyder, at Danmark har verdens 4. højeste forekomst af den uhelbredelige neurologiske sygdom per indbygger. Og det betyder, at behovet for Sclerosehospitalet i Haslev er større end nogensinde før.

Akut behov

A. P. Møller Fondens donation gør det muligt at skifte den smukke 120 år gamle bygnings tag, der ved seneste vedligeholdelsesgennemgang viste sig i betydeligt dårligere forfatning end hidtil antaget, og derfor må udskiftes mange år tidligere end hidtil vurderet ifølge formand for Scleroseforeningen og advokat (H) og partner i Advokatfirmaet Plesner Christian L. Bardenfleth.

“En fantastisk gave og en kæmpe hjælp til sclerosepatienter i Danmark,” kalder formanden donationen fra A.P. Møller Fonden:

“Uden donationen fra A. P. Møller Fonden ville Scleroseforeningen være nødt til at egenfinansiere hele den store uforudsete udgift, og dermed ville vi være tvunget til at reducere vores andre aktiviteter. Den fornemme donation gør det muligt at holde hånden under vigtige aktiviteter som patientstøtte og forskningsbevillinger, og det er vi yderst taknemmelige for at få mulighed for i en tid, hvor antallet af danske sclerosepatienter stiger, og hvor behovet for målrettede tilbud og fortsat forskning er større end nogensinde før,” siger Scleroseforeningens formand.

Det store tagrenoveringsprojekt ventes at gå i gang efter sommerferien.

Siden 1959 og 1960 har Sclerosehospitalerne leveret specialiseret rehabilitering

Sclerosehospitalet i Haslev står sammen med Sclerosehospitalet i Ry for godt 1.300 årlige indlæggelser og er ene om at varetage behovet for højt specialiseret rehabilitering til de stadig flere danskere, der rammes af den uhelbredelige sygdom, og som typisk rammes i alderen 20-40 år. Sclerosehospitalet i Haslev blev grundlagt i 1959 og året efter blev Sclerosehospitalet i Ry grundlagt.

Sclerosehospitalet i Haslev1903
Sclerosehospitalet i Haslev har til huse i et tidligere tuberkulosesanatorium, der blev indviet i 1903