Om at blive frivillig
Her på siden har vi samlet en række spørgsmål om at være frivillig hos os. Hvis du har spørgsmål, som du ikke kan finde svar på, at du velkommen til at kontakte os på frivillig@scleroseforeningen.dk.
-
Hvordan bliver jeg frivillig?
Du kan engagere dig i Scleroseforeningens arbejde på mange forskellige måder, og vi vil gerne hjælpe dig med at finde frem til det, der interesserer dig mest. Send os dine kontaktinformationer, så kontakter vi dig for at fortælle mere om, hvilke muligheder du har for at yde en indsats i kampen mod sclerose.
-
Hvilken forskel gør jeg for mennesker med sclerose?
Den frivillige indsats er så vigtig, når det kommer til at sikre mennesker med sclerose et godt liv! Blandt andet samler vores frivillige hvert år millioner ind til forskning i sclerose, og det er også frivillige kræfter, der står for lokale aktiviteter for mennesker med sclerose og deres pårørende. Aktiviteterne er afgørende for at udbrede viden om sclerose og for at skabe stærke fællesskaber, så ingen oplever at stå alene med sygdommen.
-
Hvordan kan jeg være med til at skaffe penge til forskning i sclerose?
Du kan engagere dig i foreningens events, som Scleroseindsamlingen, You Go Girl og MS Middag, hvor engagerede frivillige gør en kæmpe forskel. Måske har du selv en god idé, som kan sikre midler til den vigtige scleroseforskning?
-
Hvordan kan jeg gøre noget for pårørende til mennesker med sclerose?
Brænder du for at gøre en forskel for pårørende til mennesker med sclerose, kan du engagere dig i din lokale arbejdsgruppe, der står for aktiviteter for medlemmerne. Du kan også samle penge ind, som støtter foreningens tilbud om psykologhjælp, socialrådgivning eller familieweekender med undervisning for hele familien om livet med sclerose. Kontakt os, og så tager vi en snak om, hvordan du kan komme i gang.
-
Hvordan bliver jeg frivillig i en bestyrelse?
Du kan stille op til bestyrelsen ved din lokalafdelings årsmøde, som altid afholdes i årets 1. kvartal. Du kan læse mere om tid og sted på lokalafdelingens hjemmeside, hvor du også kan se, hvilke pladser i bestyrelsen der er på valg. Husk at kontakte den siddende bestyrelse og meld dit kandidatur inden årsmødet!
-
Hvad hvis jeg selv har en idé til et projekt?
Fantastisk! Vi har brug for idérigdom og skæve tanker, hvis vi også i fremtiden skal kunne tilbyde relevant hjælp og støtte for mennesker med sclerose. Har du en idé til en aktivitet eller en indsamlende event, som ikke lige passer ind i vores eksisterende koncepter, så kontakt os, og så tager vi en snak om, hvordan du kan komme videre med din idé og sætte projektet i søen.
-
Holder I kurser for frivillige?
Ja! Vi vil gerne hjælpe dig med at vokse i rollen som frivillig. Derfor tilbyder vi en række kurser, som udvikler dine kompetencer.
-
Hvordan møder jeg de andre, der er frivillige i mit område?
Det gør du gennem lokalafdelingen, som danner rammen for det lokale sclerosearbejde. Det er også her, du møder Scleroseforeningens andre frivillige i dit område.
Udover en bestyrelse har hver lokalafdeling to arbejdsgrupper, der beskæftiger sig med henholdsvis indsamling/events og aktiviteter for medlemmerne af faglig eller social karakter. Alt efter din interesse, vil du automatisk blive knyttet til enten bestyrelsen eller en af de to arbejdsgrupper.
Du er velkommen til at kontakte din lokale bestyrelse for at høre mere om, hvilke aktiviteter og hvilket frivilligfællesskab du kan blive en del af.
-
Kan jeg blive frivillig, selvom jeg ikke kender nogen med sclerose?
Naturligvis! Det er på ingen måde et krav for at blive frivillig, at du kender nogen med sclerose eller har kendskab til sygdommen.
-
Skal jeg være medlem for at blive frivillig?
Nej, du behøver ikke være medlem for at være frivillig i Scleroseforeningen.
-
Kan jeg være frivillig, selvom jeg ikke kan bruge ret meget tid på det?
Sagtens! Det er ikke alle opgaver, der kræver et stort engagement, og du vil også kunne gøre en forskel i et afgrænset tidsrum eller begrænset omfang. Det kan fx være at hjælpe til ved et arrangement i nogle timer eller at hjælpe med lokalafdelingens hjemmeside eller sociale medier, hvor du selv har indflydelse på, hvornår du løser opgaven. Skriv til os og fortæl, hvordan du gerne vil hjælpe – så finder vi sammen en opgave, som passer til din tid og dit overskud.
-
Får jeg dækket mine udgifter som frivillig og hvilke?
Ja, det skal blot aftales med bestyrelsen i lokalafdeling på forhånd.
Vores holdning er, at det ikke må være en omkostning for dig at arbejde frivilligt. Derfor dækker lokalafdelingerne relevante omkostninger for bestyrelsesmedlemmer og aktive frivillige – eksempelvis:
- Transportomkostninger til eksterne møder med interesse for lokalafdelingen
- Transportomkostninger til deltagelse i foreningens organisatoriske kurser og møder
- Brug af telefon til lokalafdelingsarbejdet
- Kontorartikler til brug i lokalafdelingen – bl.a. papir, print, printerblæk, skriveudstyr etc.
-
Må jeg være frivillig, hvis jeg modtager offentlige ydelser (pension, dagpenge eller kontanthjælp)?
Ja, som oftest. De fleste former for offentlig ydelse begrænser ikke din mulighed for at udføre frivilligt arbejde. Men det er i alle tilfælde værd at undersøge, hvad du skal være opmærksom på. Du kan få overblik over regler for frivillige på offentlige ydelser hos Center for Frivilligt Socialt Arbejde.
Ofte stillede spørgsmål
Vil du høre mere?
Den frivillige indsats er helt central for, at Scleroseforeningen kan hjælpe mennesker med sclerose. Vi har også brug for dig.