Hvad er ADEM?

Akut dissemineret encephalomyelit (ADEM) er er en sjælden sygdom i centralnervesystemet. Centralnervesystemet består af hjernen, rygmarven og synsnerverne. ADEM er en autoimmun sygdom, hvilket vil sige, at der sker en fejl i immunsystemet. Kroppens immunforsvar får fejlagtigt indkodet, at en af kroppens egne celler eller proteiner er en fremmed og skadelig organisme. Immunsystemet begynder herefter at producere antistoffer mod de ellers raske celler. ADEM betegnes som en demyeliniserende sygdom. Det betyder, at immunsystemets angreb er rettet mod de fedtskeder (myelin), der isolerer nervecellerne. Når myelinet ødelægges, mister nerverne i centralnervesystemet deres evne til at sende signaler mellem hjernen og resten af kroppen.

ADEM opstår normalt efter en virusinfektion, men sygdommen kan også opstå efter en bakterieinfektion. Kroppens måde at bekæmpe virus og bakterier er ved at fremkalde en betændelsestilstand (inflammation). Inflammationen indeholder de antistoffer, der skal nedbryde og dræbe de fremmede og skadelige organismer. I tilfældet med ADEM bliver inflammationen rettet mod nerverne, og nervernes beskyttelseshinde nedbrydes på samme måde, som det er tilfældet for virus og bakterier, når de udsættes for inflammation.

Selvom sygdommens symptomer er alvorlige, kommer langt de fleste sig helt over sygdommen og får ingen eller kun ganske få varige mén. For at undgå varige mén behandles inflammationen med antiinflammatorisk medicin, og i mange tilfælde er det nødvendigt med indlæggelse under behandlingen.

Symptomernes alvor skyldes, at det er centralnervesystemet, der er ramt. Navnet, akut dissemineret encephalomyelit, henviser til, at der er vidt spredt (dissemineret) inflammation i hjernen (encephalitis) og inflammation i rygmarven (myelitis). En stor del af kroppens funktioner styres fra centralnervesystemet, og når betændelsen er spredt i hele systemet, kan der være mange og forskelligartede symptomer.

Neurolog Jeppe Romme Christensen fortæller om ADEM.