Hvad er transversel myelitis?

’Myelitis’ betyder inflammation i rygmarven. Ordet myelitis indgår i mange forskellige diagnoser. Transversel myelitis er en specifik diagnose, hvor transversel betyder, at inflammationen er tværgående. Inflammationen rammer på tværs af hele rygmarven, og sidder i modsætning til flere andre typer myelitis koncentreret på et enkelt sted. Rygmarven består af nerveceller, der sender signaler mellem hjernen og resten af kroppen. Når et punkt på signalvejen blokeres fuldstændigt, betyder det, at der ikke kan sendes signaler. I mange tilfælde vil personen med transversel myelitis derfor opleve en følelse af, at kroppen er delt af et tværgående bånd, hvor der enten er føleforstyrrelser eller hel eller delvis lammelse fra båndet og hele vejen ned.

Inflammation er en betændelsestilstand og er en naturlig del af kroppens immunforsvar. Når kroppen angribes af virus eller bakterier, vil immunforsvaret producere antistoffer, der nedbryder de fremmede og skadelige organismer. Transversel myelitis er en autoimmun sygdom, hvor immunforsvaret fejlagtigt begynder at angribe kroppens egne celler. Immunforsvaret producerer antistoffer, der er rettet på nervecellernes beskyttende hinde, myelin. Myelinet omslutter nervecellen og sikrer på den måde, at signalet kan komme frem og tilbage. Når myelinet nedbrydes, mister nerverne deres ledningsevne.

Sygdommen kan bremses medicinsk, men selv når inflammationen er væk, kan der være varige skader på rygmarven. Normalt vil der være bedring efter 1-3 måneder, og i de fleste tilfælde er inflammationen helt væk inden for 6 måneder. Selvom inflammationen er helt væk, kan der stadig være symptomer fra de beskadigede nerver. Der er stor forskel på, hvilke følger der er. Nogle vil opleve at komme sig helt uden mén, selvom det kan tage flere år med rehabilitering. For andre er de symptomer, der er opstået under sygdomsudbruddet varige.

Neurolog Jeppe Romme Christensen fortæller om transversel myelitis.