Scleroseforeningens Forskningsråd uddeler støtte til forskning en gang årligt. De indkomne ansøgninger bedømmes af Scleroseforeningens Forskningsråd, som efter vurdering af de indkomne ansøgninger tildeler midler til anvendelse i det efterfølgende kalenderår. Forskning, der sigter efter at afdække grundlæggende sygdomsmekanismer eller teste konkrete behandlingsmetoder, bliver prioriteret højt. Forskningsrådet prioriterer desuden i år forskningsprojekter, der omhandler fatigue og/eller kognition i relation til MS.
Bevillinger er som udgangspunkt etårige, men flerårige projekter såsom ph.d.-studier og postdocs kan opnå fuld bevilling. De bedst bedømte flerårige forskningsprojekter kan få garanti for støtte i op til 3 år.
Ved ansøgning vælges én af de følgende kategorier:
Inden for denne kategori kan søges om støtte til projekter, der primært har til formål at belyse fatigue og/eller kognition ved MS.
Formålet med denne kategori er at give forskere, som allerede har præsteret scleroseforskning af høj kvalitet, mulighed for at fortsætte deres forskning sideløbende med en ansættelse som klinisk læge. Der kan søges om en treårig bevilling.
Inden for den basale forskning kan udvalget støtte forskning inden for sygdomsårsager (ætiologi) og sygdomsprocesser (patofysiologi).
Herunder forskning i nye sygdomsmodificerende behandlinger, medicinafprøvninger, kortlægning af sygdomsforløbet, symptombehandling samt rehabilitering.
Epidemiologiske forskningsprojekter, herunder støttes specielt forskningsprojekter, der medinddrager Scleroseregisteret og Sclerosebehandlingsregisteret.
Scleroseforeningens Forskningsråd kan støtte videnskabelige forsøg, der har til formål at øge indsigten i såkaldte alternative eller komplementære behandlinger af multipel sklerose, såfremt disse projekter i øvrigt opfylder de almene videnskabelige krav til udformning af støtteværdige projekter.
For at fremme danske forskningsgruppers internationale samarbejde kan Forskningsrådet støtte danske scleroseforskeres ophold i op til 6 måneder på udenlandske afdelinger og/eller laboratorier i forbindelse med fælles projekter mellem danske og udenlandske forskningsgrupper.
For at fremme interessen for scleroseforskning blandt studerende og yngre forskere udbyder Scleroseforeningens Forskningsråd 2 skolarstipendier, der kan søges af interesserede studerende tilknyttet danske afdelinger og/eller laboratorier.
Forskningsrådet lægger ved uddeling af forskningsmidler vægt på:
- Projektets originalitet og forskningsmæssige kvalitet
- Ansøgers kvalifikationer (det er hovedvejleder, der skal være ansøger ifm. ansøgninger, der involverer en ph.d.-stipendiat/klinisk assistent)
- Udførelse i etablerede forskningsmiljøer med involvering af anerkendte forskere
- Potentialet for at forbedre behandling målrettet mennesker med MS
- Aktiv inddragelse af patienter og/eller pårørende:
- a) i en eller flere faser i forskningsprocessen fx udvikling af studiedesign, indsamling, analyse eller implementering af data
- b) på strategisk niveau fx repræsentation i styre- eller følgegruppe for at sikre projektets relevans ud fra et brugersynspunkt
- c) i projekter, hvor patientinddragelse er præmatur eller ikke mulig, må der i detaljer redegøres for dette.
Ansøgningsfristen er overskredet
Det er ikke længere muligt at søge puljen.
Puljens størrelse i 2025: 8,55 millioner kroner. Heraf er op til 2 millioner kroner prioriteret til forskning inden for fatigue og kognition.
Betingelser for Scleroseforeningens bevillinger til forskningsprojekter
Som bevillingsmodtager har du hovedansvar for at bruge bevillingen i overensstemmelse med det tildelte formål og overholde de gældende betingelser. Manglende overholdelse kan medføre, at yderligere støtte udelukkes, indtil forholdene er bragt i orden. Nedenfor finder du en oversigt over vilkår og betingelser.
Senest tre måneder efter bevillingsperiodens udløb skal der afleveres regnskab i E-fond (trin 3).
Regnskabet skal dokumentere, at bevillingen er anvendt indenfor det relevante bevillingsår, og at bevillingen er anvendt som beskrevet i ansøgningen om forskningsstøtte. Afvigelse fra bevillingens formål må kun ske efter forudgående skriftlig godkendelse af Scleroseforeningen.
Såfremt projektet ikke kan færdiggøres indenfor den aftalte periode, skal en eventuel udsættelse aftales med Scleroseforeningen.
Midler fra Scleroseforeningen kan bruges til aflønning af forskningspersonale, indkøb af apparatur og instrumenter, ph.d.-afgift og publikationsafgifter. Administrationsgebyrer og andre former for overheads dækkes ikke. Bevillingen må ikke anvendes til kongresrejser.
Såfremt der i ansøgning og bevilling er indeholdt beløb til anskaffelse af apparatur, instrumenter og lignende, betyder det, at ejerskabet til de pågældende genstande overgår til projektet. Scleroseforeningen påtager sig derfor ikke noget ansvar for at vedligeholde eller forsikre de pågældende genstande. Endelig placering af ejerskab og driftsansvar for sådanne genstande er den projektansvarliges/institutionens ansvar.
Bevillinger skal tilbagebetales, hvis der mangler regnskab eller dokumentation, hvis pengene er brugt til andre formål end de godkendte i ansøgningen, hvis der opstår videnskabelig uredelighed, eller hvis der er overfinansiering i projektet. Ubrugte midler tilbagebetales til Scleroseforeningen.
Som bevillingshaver skal du informere Scleroseforeningen om sygdoms- eller orlovsperioder, hvis de har betydning for projektets fremdrift eller tidsplan, fx hvis projektet skal sættes på pause eller forlænges. Ved barsel skal Scleroseforeningen orienteres senest 3 måneder før terminsdato. Senest 10 uger efter fødslen skal Scleroseforeningen informeres om, hvornår barslen forventes at slutte, og hvor lang tid projektet udskydes.
Ved barsel kan forskningsinstitutionen søge om finansiering af institutionernes merudgifter til barselsorlov for bevillingsmodtageren. For at modtage refusion af merudgiften skal institutionerne senest 1 måned efter endt barsel for den ansatte indsende et regnskab for perioden til Scleroseforeningen og anmode om en barselsbevilling, der udbetales som en tillægsbevilling til den oprindelige bevilling. Barselsbevillingen skal godkendes af Forskningsrådet.
Ved længerevarende sygdom er det forskningsinstitutionen, der søger om lønrefusion og modtager denne. Institutionen dækker også lønudgifter i disse perioder. Scleroseforeningen dækker således ikke merudgifter til sygeorlov for bevillingsmodtagere.
Sammen med regnskabsaflæggelsen i E-fond udarbejdes et abstract på dansk samt en lægmandsrapport, der beskriver resultaterne af projektet i et letforståeligt sprog. Scleroseforeningen kan herefter benytte disse afrapporteringer i formidlingssammenhæng, såfremt andet ikke er aftalt. Afrapporteringen skal ske senest 31. marts året efter, at bevillingen er modtaget til brug.
For flerårige projekter (kun medicinske forskningsprojekter) gælder, at der aflægges årlig status til Scleroseforeningen d. 31. marts. Rate år to og tre af bevillingen kan ikke udbetales, før delrapporteringen er modtaget i E-fond.
Der kan i E-fond ikke ansøges om nye bevillinger, før denne samlede afrapportering er godkendt eller en eventuel udsættelse er aftalt med Scleroseforeningen.
Scleroseforeningen kan søge om hel eller delvis finansiering fra andre private fonde til projektet.
Hvis ansøgeren modtager en bevilling, vil der hurtigst muligt blive fremsendt et bevillingsbrev samt et følgebrev. Følgebrevet indeholder oplysninger, der skal udfyldes for at udbetale bevillingen. Begge breve skal udfyldes, underskrives og returneres til Scleroseforeningen senest 3 måneder efter modtagelsen.
Modtagere af forskningsbevillinger fra Scleroseforeningen kan blive bedt om at stille op til interviews om deres forskning til Scleroseforeningens kommunikationskanaler. Imødekommelse af dette er en betingelse for at kunne søge foreningens forskningsmidler fremadrettet.
For at gøre Scleroseforeningen i stand til hensigtsmæssigt og sagligt at håndtere medieomtale af forskningsprojekter, forpligter modtageren af forskningsmidler sig til – så vidt det overhovedet er muligt – på forhånd at orientere foreningen, såfremt der bringes omtale af forskningsprojektet i trykte eller elektroniske nyhedsmedier. I publikationer skal det anføres, at det pågældende forskningsarbejde er støttet af Scleroseforeningen.
Hvert år i efteråret afholder Scleroseforeningen et Fondsmodtagermøde, hvor de projekter, som har benyttet forskningsmidler fra foreningen det foregående år, skal mundtligt fremlægges for Forskningsrådet efter instrukser fra Scleroseforeningen. Afrapportering ved Fondsmodtagermødet er en betingelse for at kunne søge Scleroseforeningens forskningspulje fremadrettet. Udvalgte forskere vil blive bedt om at præsentere deres projekt på Scleroseforeningens Forskningsspejl, der afholdes samme dag som Fondsmodtagermødet. Formålet med Forskningsspejlet er at give Scleroseforeningens medlemmer med MS indsigt i den forskning, som foreningen støtter.