Når sommerferien nærmer sig, er der en ting eller to, der kan være gode at få styr på – for eksempel for at undgå at stå med håret i postkassen, hvis uheldet skulle være ude på en ferie i udlandet. Eller hvis køen i lufthavnen simpelthen er for uoverskuelig til din sclerosetålmodighed. Eller hvis du er gangbesværet og har brug for assistance til at komme med toget. Og hvad med din sclerosemedicin, hvis du skal være væk i længere tid?

Herunder har vi stillet en række spørgsmål til en rejseforsikringsekspert, en sygeplejerske, en Senior Operations Specialist fra lufthavnen og en person med sclerose, der har god erfaring med at benytte Solsikkesnoren i rejsesituationer – og så har vi undersøgt dine rettigheder i forhold til assistance på togstationer og i lufthavnen – så du kan blive godt klædt på til ferien.

Læs hele artiklen fra start til slut, eller spring til det punkt, du gerne vil vide mere om, ved at klikke her:

  1. Rejseforsikring
  2. Medicin
  3. Assistance i lufthavnen
  4. Assistance på togrejsen
  5. Solsikkesnoren

1. Det skal du vide om din rejseforsikring

Inden du sætter dig for godt til rette i fly- eller togsædet, er det en god idé at have tjekket, om din rejseforsikring lever op til det, du som kronisk syg har brug for. Vi har fået hjælp af skadesdirektør i Topdanmark, Rasmus Ruby-Johansen, til at få styr på the basics.

Vil du vide mere?

For at være sikker på, at din rejseforsikring er tip top til at dække i netop din situation, anbefaler vi, at du kontakter dit eget forsikringsselskab. De kan også fortælle dig mere om “medicinsk forhåndsvurdering”.

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er bivirkninger-ved-sclerose-medicin-1024x768.jpg
Foto: Unsplash

2. Det skal du vide om din sclerosemedicin på rejsen

Skal du have din medicin med på rejsen, og er du i tvivl om, hvordan du skal forholde dig? Til at besvare spørgsmål om ferie og sclerosemedicin har vi allieret os med sygeplejerske Anette Husted Volden fra Skleroseklinikken på Rigshospitalet i Glostrup.

Vil du vide mere?

Hvis du ikke fik svar på dine spørgsmål herover, er det en god idé i god tid inden din afrejse at snakke med sygeplejerskerne på scleroseklinikken, din scleroselæge og/eller eventuelt dit rejseforsikringsselskab.

Vær i øvrigt også opmærksom på, at dit pillepas (som er dokumentation for, at den medicin, du har med på rejsen, er til dit eget forbrug og en del af din behandling) ikke nødvendigvis gælder i alle lande. Hvis du vil være helt sikker, kan du kontakte ambassaden i Danmark til det land, du skal rejse til, for at høre nærmere.

Foto: Colourbox

3. Hvis du har brug for assistance på flyrejsen

Tilgængelighed ved rejser er “EU-reguleret”, og det betyder, at du som handicappet har ret til at kunne rejse med fly ligesom alle andre. Du har med andre ord krav på hjælp, hvis du har brug for det, når du rejser med fly.

Helt konkret har du ret til assistance før og under flyvningen. Dog har du ikke ret til at få hjælp fra flyselskabet til at indtage føde eller tage medicin; her kan flyselskabet kræve, at du selv har assistance med.

Sådan gør du:

Vi har spurgt Philip Etin, Senior Operations Specialist i Københavns Lufthavne A/S, hvad du konkret skal gøre for at få assistance i lufthavnen:

4. Hvis du har brug for assistance på togrejsen

På en række togstationer i Danmark, kan du som handicappet få hjælp til at komme af og på toget. Der er også mulighed for at få hjælp med din bagage, hvis den ikke vejer mere end 20 kilo.

Hvis du har et dansk ledsagerkort fra Danske Handicaporganisationer, kan du i øvrigt rejse til halv pris af en voksenbillet, hvis du på dit rejsekort benytter kundetypen ‘Handicap’. Hvis du køber en enkeltbillet, vælg da kundetypen ‘Barn’.

Sådan gør du:

Hvis du har brug for assistance til din bagage eller til at komme af og på toget, kan du bestille “Handicapservice” på DSB.dk eller ringe senest 12 timer før afrejse til DSB på 70 13 14 19.

Foto: @scleroseliv på Instagram

5. Alt du skal vide om Solsikkesnoren

Solsikkesnoren handler om at gøre usynlige handicap synlige. Og når du bærer den grønne snor med solsikkerne, er meningen, at du som kronisk syg vil møde den hjælp, du har brug for uden, du behøver italesætte det. Den kan være et fint redskab til at vise omverdenen, hvis du har brug for ekstra tid, hensyn og tålmodighed. Og flere og flere steder som fx i lufthavne og forlystelsesparker kender de til Solsikkesnoren, så du kan være sikker på at blive mødt med forståelse fra personalet.

Vi har spurgt en bruger af Solsikkesnoren, nemlig Pia Klibo Wissendorff med sclerose (følg hende på Instagram på @scleroseliv), hvorfor hun bruger den, og hvordan hun er blevet mødt, når hun har den på. Pia Klibo Wissendorff er 50 år og fik sin sclerosediagnose i 2015.

På Instagram har du tidligere delt din positive oplevelse af at bruge Solsikkesnoren i lufthavnen. Har du brugt den siden?

“Ja, det har jeg; i 2022 brugte jeg den i Billund Lufthavn og i 2023 både i Tirstrup, Kastrup, JFK og Newark. Alle steder har jeg fået rigtig god behandling. Jeg bruger den også af og til i Ikea, hvis jeg har en dag, hvor jeg er træt. Eller i et storcenter.”

Har du planer om at bruge den her til sommer?

“Sommerferien i år går til Italien, hvor vi selv kører ned. Snoren ligger i min taske, og den kommer helt sikkert med.”

Fylder det hos dig, hvad andre tænker om dig, når du bærer snoren?

“I dag er jeg ligeglad med, hvad andre tænker, men til at starte med syntes jeg, det var aldeles grænseoverskridende at tage den på. Men jeg har efterhånden fundet ud af, at flere og flere kender til snoren, og derfor bilder jeg mig ind, at jeg ikke oplever så mange himmelvendte øjne, når jeg står og føler mig fortabt. Særligt i lufthavnen kan jeg nemt få en nedsmeltning og pludselig begynde at græde, fordi jeg bliver så presset. Dér har personalet sørget for, at jeg får ro, tidlig boarding og intet pres i security.” 

Hvordan har dine nærmeste det med, når du bærer snoren?

“Familien synes, jeg er sej, når jeg tager den på. Jeg har store børn – på 16 og 19 – og vi joker meget med snoren. Hvis jeg siger eller gør noget dumt, hvilket sker ofte, så kommer der da lige en bemærkning à la, “bær over med hende, hun har en solsikkesnor” (griner).”

Vi har også talt med en medarbejder fra lufthavnen om, hvordan Solsikkesnoren vil hjælpe dig dér. Philip Etin, Senior Operations Specialist i Københavns Lufthavne A/S, siger om Solsikkesnoren:

Vil du vide mere?

Hvis du gerne vil have fingrene i en Solsikkesnor, kan den anskaffes i en lang række supermarkeder og i lufthavnen. Du kan også få én udleveret i Jobcenter København, hvis du har et usynligt handicap. Hvis du ikke bor i København, så hør dit lokale jobcenter ad.

Læs meget mere om Solsikkesnoren her, hvor du også kan finde steder i nærheden af dig, der støtter Solsikkesnoren.