Når sommerferien nærmer sig, er der en ting eller to, der kan være gode at få styr på – for eksempel for at undgå at stå med håret i postkassen, hvis uheldet skulle være ude på en ferie i udlandet. Eller hvis køen i lufthavnen simpelthen er for uoverskuelig til din sclerosetålmodighed. Eller hvis du er gangbesværet og har brug for assistance til at komme med toget. Og hvad med din sclerosemedicin, hvis du skal være væk i længere tid?
Herunder har vi stillet en række spørgsmål til en rejseforsikringsekspert, en sygeplejerske, en Senior Operations Specialist fra lufthavnen og en person med sclerose, der har god erfaring med at benytte Solsikkesnoren i rejsesituationer – og så har vi undersøgt dine rettigheder i forhold til assistance på togstationer og i lufthavnen – så du kan blive godt klædt på til ferien.
Læs hele artiklen fra start til slut, eller spring til det punkt, du gerne vil vide mere om, ved at klikke her:
1. Det skal du vide om din rejseforsikring
Inden du sætter dig for godt til rette i fly- eller togsædet, er det en god idé at have tjekket, om din rejseforsikring lever op til det, du som kronisk syg har brug for. Vi har fået hjælp af skadesdirektør i Topdanmark, Rasmus Ruby-Johansen, til at få styr på the basics.
Din kroniske sygdom vil være dækket af afbestillingsforsikringen, hvis din kroniske sygdom er stabil (i bero, red.) to måneder, før du bestiller og betaler din rejse. Vi anbefaler, at du får lavet en medicinsk forhåndsvurdering, hvis du er i tvivl om, hvordan du vil være dækket.
Din rejseforsikring dækker akut opstået sygdom eller tilskadekomst, når du er ude at rejse. Hvis din kroniske sygdom har været stabil to måneder før afrejse, er du fuldt dækket på din rejseforsikring, herunder også for din kroniske sygdom.
Hvis din kroniske sygdom ikke har været stabil to måneder før afrejse, så anbefaler Topdanmark, at du får lavet en medicinsk forhåndsvurdering inden afrejse, hvorved du får en individuel vurdering og dermed fuldstændig klarhed over, hvad netop din rejseforsikring dækker i relation til din kroniske sygdom.
Vil du vide mere?
For at være sikker på, at din rejseforsikring er tip top til at dække i netop din situation, anbefaler vi, at du kontakter dit eget forsikringsselskab. De kan også fortælle dig mere om “medicinsk forhåndsvurdering”.

2. Det skal du vide om din sclerosemedicin på rejsen
Skal du have din medicin med på rejsen, og er du i tvivl om, hvordan du skal forholde dig? Til at besvare spørgsmål om ferie og sclerosemedicin har vi allieret os med sygeplejerske Anette Husted Volden fra Skleroseklinikken på Rigshospitalet i Glostrup.
I forhold til Tysabri, så gives den nu som injektion hver 4.-6. uge af sundhedspersonalet på hospitalet. Og der er desværre på nuværende tidspunkt ikke mulighed for, at du som patient selv kan administrere dette på grund af risiko for alvorlige bivirkninger. Generelt med medicin er det sådan, at sygeplejerskerne i scleroseklinikken kan hjælpe med at planlægge behandlingerne under mest mulig hensyntagen til planlagt ferie, og her vil fleksibiliteten være størst, hvis du som patient er i god tid. Hvis der er tale om ferie eller rejse af mere en 6 ugers varighed, anbefales du at snakke med din scleroselæge om dine behandlingsmuligheder.
Det anbefales, at du har dine piller/kapsler i håndbagagen, da temperaturen i lastrummet kan blive meget lav. Derudover undgår du også at miste din medicin, hvis du skulle være så uheldig at miste din bagage.
Scleroseklinikken kan desværre ikke hjælpe ved bortkommet eller glemt medicin.
Når du rejser med din sclerosemedicin i håndbagagen, skal du medbringe det lille ID-kort (også kaldet “pillepas”, red.), du fik udleveret i scleroseklinikken ved behandlingsopstart. Det kan du blive bedt om at vise i security.
Der udleveres ikke attak-medicin forud for rejse. Derfor er det yderst vigtigt, at du har tegnet en rejseforsikring på forhånd, så du, hvis der skulle komme aktivitet i din sygdom under rejsen, via din forsikring kan få lægehjælp der, hvor du er.
Vil du vide mere?
Hvis du ikke fik svar på dine spørgsmål herover, er det en god idé i god tid inden din afrejse at snakke med sygeplejerskerne på scleroseklinikken, din scleroselæge og/eller eventuelt dit rejseforsikringsselskab.
Vær i øvrigt også opmærksom på, at dit pillepas (som er dokumentation for, at den medicin, du har med på rejsen, er til dit eget forbrug og en del af din behandling) ikke nødvendigvis gælder i alle lande. Hvis du vil være helt sikker, kan du kontakte ambassaden i Danmark til det land, du skal rejse til, for at høre nærmere.

3. Hvis du har brug for assistance på flyrejsen
Tilgængelighed ved rejser er “EU-reguleret”, og det betyder, at du som handicappet har ret til at kunne rejse med fly ligesom alle andre. Du har med andre ord krav på hjælp, hvis du har brug for det, når du rejser med fly.
Helt konkret har du ret til assistance før og under flyvningen. Dog har du ikke ret til at få hjælp fra flyselskabet til at indtage føde eller tage medicin; her kan flyselskabet kræve, at du selv har assistance med.
Sådan gør du:
Vi har spurgt Philip Etin, Senior Operations Specialist i Københavns Lufthavne A/S, hvad du konkret skal gøre for at få assistance i lufthavnen:
Det gør du ved at booke assistancen, når du køber din billet (kontakt dit flyselskab, rejsebureau eller din billetsælger minimum 48 timer før afrejse, red.). På den måde er Falck klar til at modtage dig, når du kommer til lufthavnen. Og du er også sikret, at du får hjælp i den lufthavn, du flyver til, hvis du flyver inden for EU (ligger din destination uden for EU, kan du få yderligere oplysninger, når du booker assistance, red.).
Hvis du har booket assistance via luftfartsselskabet, skal du, når du ankommer til lufthavnen, gå til et af Falcks call points og ringe til Falck – nummeret vil stå ved call pointet – og fortælle, at du er ankommet. Så kommer der en medarbejder og hjælper dig. Du kan også gå til din check in-skranke, hvor en medarbejder kan hjælpe dig med at få fat på Falck.
4. Hvis du har brug for assistance på togrejsen
På en række togstationer i Danmark, kan du som handicappet få hjælp til at komme af og på toget. Der er også mulighed for at få hjælp med din bagage, hvis den ikke vejer mere end 20 kilo.
Hvis du har et dansk ledsagerkort fra Danske Handicaporganisationer, kan du i øvrigt rejse til halv pris af en voksenbillet, hvis du på dit rejsekort benytter kundetypen ‘Handicap’. Hvis du køber en enkeltbillet, vælg da kundetypen ‘Barn’.
Sådan gør du:
Hvis du har brug for assistance til din bagage eller til at komme af og på toget, kan du bestille “Handicapservice” på DSB.dk eller ringe senest 12 timer før afrejse til DSB på 70 13 14 19.

5. Alt du skal vide om Solsikkesnoren
Solsikkesnoren handler om at gøre usynlige handicap synlige. Og når du bærer den grønne snor med solsikkerne, er meningen, at du som kronisk syg vil møde den hjælp, du har brug for uden, du behøver italesætte det. Den kan være et fint redskab til at vise omverdenen, hvis du har brug for ekstra tid, hensyn og tålmodighed. Og flere og flere steder som fx i lufthavne og forlystelsesparker kender de til Solsikkesnoren, så du kan være sikker på at blive mødt med forståelse fra personalet.
Vi har spurgt en bruger af Solsikkesnoren, nemlig Pia Klibo Wissendorff med sclerose (følg hende på Instagram på @scleroseliv), hvorfor hun bruger den, og hvordan hun er blevet mødt, når hun har den på. Pia Klibo Wissendorff er 50 år og fik sin sclerosediagnose i 2015.
På Instagram har du tidligere delt din positive oplevelse af at bruge Solsikkesnoren i lufthavnen. Har du brugt den siden?
“Ja, det har jeg; i 2022 brugte jeg den i Billund Lufthavn og i 2023 både i Tirstrup, Kastrup, JFK og Newark. Alle steder har jeg fået rigtig god behandling. Jeg bruger den også af og til i Ikea, hvis jeg har en dag, hvor jeg er træt. Eller i et storcenter.”
Har du planer om at bruge den her til sommer?
“Sommerferien i år går til Italien, hvor vi selv kører ned. Snoren ligger i min taske, og den kommer helt sikkert med.”
Fylder det hos dig, hvad andre tænker om dig, når du bærer snoren?
“I dag er jeg ligeglad med, hvad andre tænker, men til at starte med syntes jeg, det var aldeles grænseoverskridende at tage den på. Men jeg har efterhånden fundet ud af, at flere og flere kender til snoren, og derfor bilder jeg mig ind, at jeg ikke oplever så mange himmelvendte øjne, når jeg står og føler mig fortabt. Særligt i lufthavnen kan jeg nemt få en nedsmeltning og pludselig begynde at græde, fordi jeg bliver så presset. Dér har personalet sørget for, at jeg får ro, tidlig boarding og intet pres i security.”
Hvordan har dine nærmeste det med, når du bærer snoren?
“Familien synes, jeg er sej, når jeg tager den på. Jeg har store børn – på 16 og 19 – og vi joker meget med snoren. Hvis jeg siger eller gør noget dumt, hvilket sker ofte, så kommer der da lige en bemærkning à la, “bær over med hende, hun har en solsikkesnor” (griner).”
Vi har også talt med en medarbejder fra lufthavnen om, hvordan Solsikkesnoren vil hjælpe dig dér. Philip Etin, Senior Operations Specialist i Københavns Lufthavne A/S, siger om Solsikkesnoren:
Når du bærer Solsikkesnoren igennem lufthavnen, fortæller det personalet, at du kan have brug for ekstra tid, ekstra hensyn eller ekstra tålmodighed. Personalet spørger dig ikke hvilken diagnose eller hvilket handicap du har, men de spørger dig helt sikkert, hvordan de kan hjælpe dig.
Hvis du har Solsikkesnoren på, når du går op imod sikkerhedskontrollen – det er der, hvor du får scannet dit boardingkort – så kan du henvende dig til den medarbejder, der står ved pulten. Her kan de henvise dig til PRM-sporet. Det står for “sporet til mennesker med reduceret mobilitet” og er til mennesker, der af den ene eller anden årsag har lidt sværere end andre ved at komme ud til flyet. Sporet går desværre ikke nødvendigvis hurtigere end de andre spor, men det er væsentligt kortere end de andre spor, og der er god tid i det spor til at komme igennem kontrollen.
I lufthavnen er Solsikkesnoren for dig, der kan rejse selv, men har brug for lidt ekstra opmærksomhed, tid og tålmodighed. Hvis turen igennem lufthavnen er for stressende, smertefuld eller angstprovokerende, er Solsikkesnoren ikke helt nok for dig. Her vil Falck skulle indover. De kan hjælpe fra indgangen til lufthavnen og helt ud til flyet (se yderligere info tidligere i denne artikel, red.). Behovet er op til dig, og du kan få den hjælp, du har brug for, hvis turen igennem lufthavnen på den ene eller anden måde er uoverskuelig for dig.
Vil du vide mere?
Hvis du gerne vil have fingrene i en Solsikkesnor, kan den anskaffes i en lang række supermarkeder og i lufthavnen. Du kan også få én udleveret i Jobcenter København, hvis du har et usynligt handicap. Hvis du ikke bor i København, så hør dit lokale jobcenter ad.
Læs meget mere om Solsikkesnoren her, hvor du også kan finde steder i nærheden af dig, der støtter Solsikkesnoren.