Vi kan ikke love dig, at alle rådene her på siden passer til dig og dine udfordringer. Hvilken hjælp, du har brug for, er nemlig afhængigt af, hvordan din seksualitet er udfordret. Derfor vil vi opfordre dig til at starte med at tænke over, hvad der påvirker lige netop din seksualitet i en negativ retning.
Først og fremmest skal du huske på, at seksualitet ikke behøver at involvere penetration. Seksualitet kan også være at ligge tæt sammen med din partner, give hinanden en massage eller lignende. Og det er helt okay, at energien ikke er der til sex hver dag. Du og din partner kan sagtens nyde hinanden på anden vis.
Herunder får du sexolog Else Olesens råd til, hvordan du kan arbejde med din seksualitet alt efter, hvordan sclerosen påvirker dig og din krop. Og husk på: Uanset dine udfordringer er det vigtigste at være nysgerrig og åben for at prøve nyt.
1. Hjælp følsomheden på vej
En af de forandringer, sclerose kan medføre, er nedsat følelse og føleforstyrrelser omkring kønsorganerne og de erogene zoner. Det kan også blive sværere at få orgasme eller rejsning.
Som led i at hjælpe følsomheden på vej, kan du prøve dig frem med glidecreme, der øger følsomheden i og omkring kønsorganerne. En vibrator kan også hjælpe med at stimulere kønsorganerne. Der findes mange forskellige slags. Nogle er nemmere at bruge, hvis du har føleforstyrrelser. En penispumpe og penisring kan bruges, hvis du ikke kan få rejsning eller har svært ved at holde rejsningen. Det kan også være, I skal prøve nye stillinger af for at se, om følsomheden bliver bedre stimuleret på den måde.
Hvis du oplever føleforstyrrelser i de erogene zoner, du og din partner normalt bruger, kan det være, I skal eksperimentere med at finde nye erogene zoner eller udforske dem, I allerede kender, på en nye måde. Herved kan I være heldige at finde nye områder af kroppen, I ikke vidste kunne give nydelse.
2. Når kroppen kramper og udløser spasmer
Midt i akten kan den intime stund blive ødelagt af spasmer og kramper. Men der er heldigvis forskellige råd til, hvordan du kan mindske spasmer og kramper under sex.
Hvis du får medicin for at dæmpe dine kramper og spasmer, så kan du se på, om du kan planlægge intimiteten efter, hvornår og hvordan medicinen virker. Måske kan det virke kedeligt at planlægge sex, men det kan gøre, at du ikke skal bekymre dig om kramper og spasmer under seancen.
Det er også vigtigt, at du er udhvilet under seksuelt samvær. Hvis du er træt, kan det øge risikoen for spasmer og kramper. Derfor kan du planlægge din seksualitet efter, hvornår du er mest frisk. Det handler også om at finde de stillinger, hvor du kan slappe mest af undervejs. Jo flere kræfter du bruger under sex, jo større risiko er der for spasmer og kramper. Eksperimentér med stillingerne og overvej, om du skal bruge en pude eller lignende til at støtte kroppen. Sex behøver heller ikke foregå i sengen. Måske er en god stol bedre, så du ikke ligger helt udstrakt. Det kan også være, at det er godt givet ud at bruge sexlegetøj, så du ikke skal bruge helt lige så mange kræfter på at komme i mål.
3. Find det rigtige tidspunkt
Det kan lyde så kedeligt at planlægge dit sexliv. Men hvis medicin, bivirkninger og fatigue påvirker din lyst og seksualitet, kan det være en rigtig god ide at planlægge sex efter, hvornår du er mest frisk, eller du har færrest bivirkninger. Har du ikke noget overblik over, hvornår du er mest træt, så kan det være en god ide at skrive det ned.
4. Skru op for intimiteten og ned for sex
Seksualitet handler ikke kun om sex. Og selvom sex er vigtigt, så er det lige så vigtigt at have fokus på intimiteten. Prioritér tid til kys, kram og det at ligge tæt sammen nøgne. Når først I har en stærk intimitet, er det nemmere at bygge ovenpå og udvikle sexlivet.
5. Udnyt hjemmets møbler
Måske er sengen ikke det mest hensigtsmæssige sted at være intime sammen. Det kan være, du oplever, at det giver dig spasmer at ligge helt fladt. Derfor kan det være en ide at gå på opdagelse i hjemmet og se, om der er andre møbler, der kan give en bedre støtte. Puder og dyner kan også foldes og give støtte.
Det kan også være, at du og din partner skal udforske, om der er nogle nye stillinger, I kan prøve af. Det kan være, de nye stillinger giver lige præcis den støtte og vinkel, der gør, at jeres sexliv bliver bedre. Der findes desværre ikke nogen stillinger, som er særligt egnet til sclerose. Derfor må I prøve jer frem og se, hvad der virker for jer. Hvis I løber tør for ideer, må I søge på nettet og i bøger.
6. Forberedelse
Det kan lyde meget stift og praktisk at tale om forberedelse til sex, men det er faktisk ikke helt dumt. Du kan fx få hjælp af din fysioterapeut til at træne din krop, så du bedre kan ligge i forskellige stillinger. Fysioterapeuten kan også hjælpe dig med, hvordan du kan bruge puder til at støtte kroppen. På den måde får du tricks til, hvordan du kan gennemføre et samleje, uden du er træt i flere dage efter. Forberedelse kan også handle om, at du planlægger sex efter din medicin, så medicinen har mest mulig virkning, når du er seksuelt aktiv.
Endelig handler forberedelse også om forspil. Det kan fx være en massage, der hjælper mod spasmer.
Det er okay at give op…
… en gang imellem.
Det er helt okay ikke at have overskuddet eller lysten til at arbejde med din seksualitet, når sclerosen eller andre livsfaktorer fylder. Du behøver ikke at bebrejde dig selv for, at du ikke kan det hele på en gang. Tag det roligt. Når du har overskuddet igen, kan du tage hånd om din seksualitet, så du igen kan nyde den intimitet og glæde, seksualiteten kan give dig. Det er nemlig vigtigt.
Til dig, der har udtalte funktionsnedsættelser, og til daglig gør brug af en personlig hjælper
Hvis du har en personlig hjælper, så tag en snak med vedkommende om din seksualitet. Det kan virke grænseoverskridende for begge parter, når hjælperen skal være en del af det intime liv – uden at være en del af selve akten vel at mærke!
Men det kan være, du skal have hjælp til at blive klædt af, lagt i sengen og have fundet en vibrator, hvorefter du selv kan klare resten. Selvom du har brug for din hjælper, så vent med alt det erotiske til hjælperen er ude af rummet.
Det vigtigste er kommunikationen, også selvom du måske synes, det er pinligt at snakke om. Få sat ord på, hvad du og din hjælper kan forvente af hinanden. Det skal nemlig være trygt for jer begge at være i jeres roller. Måske bliver du også mødt af modstand fra din hjælper, men det, der kan føles grænseoverskridende den ene dag, er måske mindre grænseoverskridende den næste dag.
Hvis du ikke har lyst til at blande din hjælper ind i dit sexliv, så kan du prøve at søge dig frem til andre muligheder.