Du må endelig ikke give op på din seksualitet, hvis den har ændret sig, efter du har fået sclerose. En velfungerende seksualitet er med til at øge livskvaliteten, og der er absolut ingen grund til at droppe den, bare fordi du har fået sclerose.

Selvom din krop måske er forandret og reagerer anderledes, end den plejer, kan du sagtens have en velfungerende seksualitet uanset, hvor omfattende din sclerose er. I nogle tilfælde kan det dog kræve noget arbejde at finde en seksualitet, der passer til din sclerose – og måske vil du opdage, at der er tale om en endnu bedre seksualitet end den, du havde før.

Start med kroppen

Din egen kropsopfattelse har stor betydning for din seksualitet. For eksempel er følelsen af at være tiltrækkende og mærke kroppens signaler vigtige dele af vores seksualitet, og derfor er din kropsopfattelse et godt sted at starte for at forbedre din seksualitet. Kropopfattelsen handler ikke om, hvordan du ser ud. Den handler om, hvordan du opfatter dig selv og din krop. Det er helt normalt ikke at knuselske hver en lille del af din krop – det er det nok de færreste, der gør.  

Du kan både have en positiv og en negativ kropsopfattelse. Og alt derimellem. Hvis du har en negativ kropsopfattelse, skammer du dig måske over din krop, føler dig utilpas i den eller bruger meget tid på, hvor forkert den er. Hvis du omvendt har en positiv kropsopfattelse, har du accepteret, hvordan du ser ud og har det godt i din krop det meste af tiden. Samtidig ved du, at dit værd ikke hænger sammen med din krops udseende. Eller dens formåen.

Når du får en sygdom som sclerose, forandres kroppen, og måske føles den som en modspiller fremfor en medspiller, fordi den ikke længere kan det, den plejer. Det er nemt at komme til at fokusere på alt det, du ikke længere kan. Derfor kan sclerosen give dig en negativ kropsopfattelse. Den negative kropsopfattelse kan gå ud over din seksualitet, og det er derfor en god ide at starte med at arbejde med dit forhold til din krop, inden eller imens du arbejder på din seksualitet. Jo bedre du har det i din krop, jo bedre har du det med at være nøgen og eksperimentere med nye måder at være sammen på.

Hvordan får du det godt med din krop?

Online foredrag

Bagom: Sclerose og sexliv

Det er vigtigt, at man bevarer sexualiteten og intimiteten, selvom man har en sygdom. I dette online foredrag gør vi dig klogere på sexliv og sclerose.

Se foredraget
Brevkassen

Har du spørgsmål om seksualitet?

Spørg vores sexolog