Gå til hovedindhold

Sclerose og seksualitet

Kort fortalt

Når man har sclerose kan der opstår nerveskader, som også påvirker seksualiteten i en eller anden grad. Hos cirka 50 % af dem der har diagnosen, opstår der på et eller andet tidspunkt føleforstyrrelser, som kan påvirke seksualiteten.

Seksualitet, kærlighed og følelser kan være et svært emne at tage hul på, når man taler med læger og sygeplejersker. De har ofte travlt og har måske heller ikke kompetencerne til at håndtere den sårbarhed der  opstår, når man åbner op omkring sin seksualitet overfor et fremmed menneske.

Derfor er der mange der aldrig nævner det som et symptom på sclerosen og af samme grund heller ikke får hjælp til at håndtere de udfordringer, som det kan give i parforholdet.

Psykologerne i Scleroseforeningen er vant til at snakke med medlemmerne om det. Vi vil gerne tale med dig og din partner om de udfordringer I oplever, både rent funktionelt i forhold hvordan kroppen reagere og følelsesmæssigt i forhold til, hvordan det kan påvirker jer begge følelsesmæssigt og skabe frustrationer. Vi har tid og forståelse for hvor dybt det kan ramme, når kærlighed og seksualitet bliver påvirket og hvor vigtigt det er at få snakket om det og finde det bedst mulige løsninger.

 

Ændringer i seksualiteten kan være et sclerose symptom

Du er ikke alene om at have udfordringer med seksualiteten

Tal med din partner om dine bekymringer 

Kontakt Psykologordningen, hvis du eller I har brug for hjælp til denne snak

Det kan være svært at tale om seksualitet

Seksualitet er et følsomt og privat emne, som kan være svært for mange at tale om. Sygdom kan i perioder skubbe seksualiteten til side, og mange kan opleve at det er svært at finde tilbage til at være intime med deres partner. Seksualitet er et væsentligt område i de fleste menneskers liv og særligt i et parforhold. Det er vigtigt at blive ved med at have fokus på det, på trods af sclerosen. Jo mere i kan dele de ønsker, behov og forventninger I hver især har til seksualitet og fysisk nærvær, jo bedre kan I sammen finde ud af hvad der kan lade sig gøre. 

Kroppens og erfaringernes betydning

Seksualiteten hænger uløseligt sammen med vores krop. Det forhold vi har til vores krop, kommer derfor også til at afspejle sig i den seksualitet vi har. Følelsen af at være tiltrækkende, at kunne mærke signaler fra sin egen krop, og have lyst til tæt kontakt med en anden, er vigtige aspekter af vores seksualitet. 

De erfaringer vi gør os i opvæksten omkring intimitet og nærhed, kommer også til at præge vores seksualitet senere i livet. Lyst til kærtegn og behov for tæt fysisk kontakt er andre udtryk for vores seksualitet. I de yngre år afprøver og eksperimenterer man, og finder frem til ens egen seksuelle identitet.

Seksualiteten, udvikler og ændrer sig gennem hele livet. Uanset om du er single eller lever i et parforhold, er seksualiteten og de seksuelle behov til stede. 

Det vigtige er derfor at du og din partner accepterer, at tingene forandrer sig hen ad vejen. Nogen gange til den besværlige side og andre til den bedre.

3 måder sclerose kan forstyrre din seksualitet

Sclerose symptomer som f.eks. føleforstyrrelser, træthed og inkontinens kan i perioder forhindre både din lyst og din evne til at have seksuel samvær som samleje. 

Der kan være seksuelle bivirkninger ved nogle typer medicin. Spørg din læge, om noget af det du får, kan have denne uønskede effekt.

Sclerose kan påvirke på det psykologiske område. Du kan miste noget af din selvtillid og din følelse af at være attraktiv. Tanker kan komme i vejen: " Hvis jeg ikke kan lide mig selv længere, hvordan kan jeg så forvente at andre synes jeg er attraktiv"; "Jeg er ikke sexet længere"; "Med alt det der foregår, så er sex det sidste jeg tænker på"

Seksualitet handler ikke kun om sex

Når du tænker på seksualitet, så tænker du måske kun på sexakten. Men seksualitet er meget mere end det. Seksualitet er også nærhed og omsorg for hinanden, og det kan vises på mange forskellige måder. Kys, kram og kærtegn er en vigtig del af nærheden med en partner. Opmærksomhed på den andens humør og kropslige udtryk, er også en måde at vise nærvær og kærlighed. 

Nydelse, sanselighed og følelsen af at være tæt på et andet menneske, kan udfoldes på mange måder. Sex er én måde, men i perioder hvor det ikke kan lade sig gøre, kan I sammen finde andre områder eller måder at bevare nærheden, intimiteten og fortroligheden på.  

Hvad gør du hvis sexlivet er gået i stå

Du kan få inspiration og støtte ved at tale med andre om dine seksuelle vanskeligheder. Det kan nogen gange være lettere, at tale om sex med en fagperson som har specielt kendskab til sclerose og seksuelle følger.

At være sammen seksuelt kræver ofte mere planlægning, når en af parterne har sclerose. Mange forbinder sex med noget spontant, men det kan sagtens blive godt selvom det er planlagt. Så har I tid til at forberede en stemning, som passer til jer. I et parforhold er begge parter med til at fastholde og udvikle seksualiteten, og I har sammen et ansvar for at det lykkes.

At tale om nye roller og forventninger til hinanden, kan være med til at styrke relationen. Du har måske ikke altid det samme overskud til at være aktiv og udfarende på det seksuelle område. Du kan i perioder have brug for at være mere passiv og modtagende, og det behøver ikke at være mindre stimulerende, spændende eller rart. Det vigtige er, at I kan ændre jer sammen, og tilpasse seksualiteten til den nuværende situation.

  1. Planlæg at være sammen på tidspunkter, hvor trætheden er mindst udtalt, og hvor der er tid.
  2. Giv kroppen mere omsorg og opmærksomhed, f.eks. med kropsmassage, kærtegn og nærhed. 
  3. Find frem til steder, som det er godt at stimulere, og som det er rart at berøre.

Denne form for planlægning af det seksuelle samvær kan være med til at bevare seksualiteten og måske give anledning til fornyelse og større lyst til at være sammen.

Hvis I har brug for hjælp og rådgivning for at komme videre, så kan I f.eks kontakte jeres egen læge, eller I kan ringe til psykologordningen.

Klik her for at se hvordan du kommer i kontakt med os.