Seksualitet kan være et svært emne at tale om. Det er følsomt og privat. Alligevel er det vigtigt at have fokus på din seksualitet, når du har sclerose.

Du er langt fra alene, hvis du mærker, at sclerosen påvirker din seksualitet og intimitet. Det er nemlig helt normalt, at din seksualitet måske ikke helt er, som den var, før du fik sclerose.

Det kan være, du mærker udfordringer i forhold til, hvordan din krop reagerer, men det kan også være, at du og/eller din partner bliver påvirket følelsesmæssigt og er frustrerede over, at I måske ikke kan have sex på samme måde, som før du fik sclerose. Hvis du kan nikke genkendende til dette, kan det være, du har en seksuel dysfunktion.

Der er tale om en seksuel dysfunktion, når de biologiske, psykologiske eller miljømæssige faktorer påvirker din seksualitet. Det kan komme til udtryk som fx mangel på lyst, smerter ved sex, rejsningsproblemer eller for tidlig ejakulation.

Hvad er seksualitet?

Seksualitet handler ikke kun om selve sexakten. Der ligger meget mere i seksualitet; nærhed og omsorg for hinanden samt dit forhold til din egen krop. Kroppen og seksualiteten hænger uløseligt sammen. I vores seksualitet ligger nemlig det at føle sig tiltrækkende, at kunne mærke signaler fra sin egen krop og at have lyst til at være i tæt kontakt med andre. Derfor kommer vores forhold til egen krop også til at afspejle sig i vores seksualitet.

Seksualiteten udvikler og ændrer sig gennem hele livet, men overordnet set er der fire måder, din sclerose kan forstyrre din seksualitet på.

Fysisk

Sclerose kan afføde en række fysiske symptomer, som kan påvirke din seksualitet. Det kan fx være rejsningsproblemer eller tørre slimhinder. Men det kan også være føleforstyrrelser, der gør, at det ikke længere er behageligt at blive rørt ved de erogene zoner, der plejer at virke for dig. Det kan også blive sværere at få orgasme. Din sclerose kan også påvirke dig fysisk på en måde, hvor de bevægelser og stillinger, som du plejer at bruge, ikke længere er mulige.

Kognitivt

Din seksualitet kan blive påvirket af de kognitive symptomer fra sclerosen. Måske oplever du fatigue, som gør, at det bliver svært at have overskud til sex og intimitet, eller måske har du svært ved at holde fokus og være til stede her og nu i akten.

Bivirkninger ved medicin

Nogle typer medicin kan give dig seksuelle udfordringer. Hvis du oplever en uønsket effekt ved din medicin, skal du kontakte din læge.

Psykologisk

Seksuelle udfordringer kan også være mentalt betingede. Måske oplever du en nedsat lyst. Måske har din selvtillid lidt et knæk, og din følelse af at være attraktiv er dalet. Begge dele kan påvirke din seksualitet i en negativ retning. Det kan også være, du oplever, at du trækker dig fra din partner, eller at din partner trækker sig fra dig af frygt for at presse på.

Manglende intimitet, frustrationer og dårlig kommunikation er nogle af de hyppigst sete følgevirkninger af en mangelfuld seksualitet. Og de kan nemt udgøre en ond cirkel for parforholdet, hvis der ikke bliver taget hånd om dem i tide.