Gå til hovedindhold

Et populations-baseret epidemiologisk og serologisk studie af neuromyelitis optica spektrum sygdom

Kort fortalt

Neuromyelitis optica spektrum sygdom (NMOSD) rammer ofte synsnerven og rygmarven. Sygdommen 'forveksles' nogen gange med sclerose. Dette projekt skal finde muligheder for at adskille de to sygdomme. Du kan læse mere om hvordan nedenfor. 

Emneområde: Behandling og diagnostik.

Overlæge og forsker Thor Petersen fortæller om projektet

Thor Petersen

Forsker Zsolt Illes giver en opdatering på projektet

zsolt påvegne af Viktoria

Formål

Neuromyelitis optica spektrum sygdom (NMOSD) rammer ofte synsnerven og rygmarven. Det kan være svært at skelne mellem denne sygdom og for eksempel multipel sclerose, hvorved fejldiagnoser kan opstå og utilstrækkelig behandlingen kan iværksættes. Der bruges forskellige diagnostiske kriterier, men de er ikke testet i den kliniske hverdag endnu. I nogle tilfælde kan man ved en blodprøve måle et antistof, der støtter diagnosen, men mange gange er de nuværende metoder ikke tilstrækkelige. Der er derfor behov for nye mere følsomme diagnostiske metoder og en bedre forståelse af sygdommen.

Dette projekt har derfor undersøgt forekomst, årsager og konsekvenser af sygdommen NMOSD i Danmark og arbejder på at identificere andre mulige antistoffer.

 

Mød forskeren 

Neurolog Viktoria Papp

Neurolog Viktoria Papp

Hvad driver dig personligt i dit arbejde med MS-forskning?

Jeg har altid fundet neurologi især neuroimmunologien meget fascinerende. Selv om det er et hurtigt voksende område inden for neurologi, er der mange ting, vi stadig ikke ved eller vi bør forbedre. Jeg vil gerne bidrage til denne udvikling og hjælpe vores patienter med at opnå den bedst mulige livskvalitet på trods af deres neuroimmunologiske sygdom

Viktoria Papp

Neurolog

Hvilken betydning har det for din forskning at projektet har modtaget midler fra Scleroseforeningen?

Scleroseforeningens støtter har gjort det muligt for vores forskningsgruppe at identificere de dankse patienter med et sjældent form for neuroimmunologisk sygdom, det ligner meget MS. Vi kunne igangsætte undersøgelser for at opnå en bedre forståelse af sygdomsudvikling, tidlig diagnosticering og prognosis. Vi fik mulighed for at etableret et godt samarbejde (network) mellem neurologiske afdelinger med særlig henblik på at forbedre behandlingen af patienter med neuromyelitis optica spektrum sygdom , og det vil forhåbentligt fortsætte mange år endnu.

Viktoria Papp

Neurolog

Kort rapport

Publiceringer

Nationwide prevalence and incidence study of neuromyelitis optica spectrum disorder in Denmark.