Formål

Blod-hjerne-barrieren (BBB) beskytter hjerne og rygmarv og bliver svækket ved betændelsestilstand under udvikling af MS og tilbagefald/attak som synsnervebetændelse. Påvisning af årsager til defekter i BBB kan være indikator for sygdomsaktivitet. Projektet kan bidrage til at forudsige udvikling af MS og attak. Undersøgelse af patienter, analyse af MR-skanning, blod, rygmarvsvæske og vævsprøver indgår. Dette kan lede til opdagelse af nye markører for MS og udvikling af nye behandlinger.

Mød forskeren: Mads Nikolaj Olesen, Cand.scient, ph.d

Beskriv hvad der driver dig personligt i dit arbejde med MS-forskning:

MS er desværre både potentielt invaliderende og en relativt hyppig sygdom. Derfor er det vigtigt, både for samfundet og for patienter og pårørende, at der gøres så meget som muligt for at afhjælpe sygdommens konsekvenser. Det er er meget givende på det personlige plan, at man hjælper til med det arbejde. Som fagperson er MS-forskningen desuden et område, der involverer mange højt specialiserede faggrupper. Det er meget berigende at være del af sådan et fagligt miljø, og der er altid noget nyt at lære! 

Hvilken betydning har det for din forskning at projektet har modtaget midler fra Scleroseforeningen?

Midlerne fra Scleroseforeningen er afgørende for gennemførelsen af projektet, som bl.a. omfatter studier af hjernevæv, blodprøver og rygmarvsvæsker, samt etablering af en dyremodel. Det er desuden et stort skulderklap for alle involverede i projektet, når Scleroseforeningen med deres støtte anerkender, at vi laver vigtig forskning med relevans for patienterne. 

Mød forskeren: Sofie Forsberg Sørensen, Cand.scient. i Biomedicin

Beskriv hvad der driver dig personligt i dit arbejde med MS-forskning:

Dét, der driver mig, er behovet for, at vi bliver bedre til at forudsige udvikling af MS,og MS-lignende sygdomme som NMOSD. Det er vigtigt at klarlægge sygdomsmekanismer og opdage nye markører for defekter i BBB, som kan være indikator for sygdomsaktivitet. Dette kan lede til tidlig diagnostik og behandling og forhindre komplikationer. 

Hvilken betydning har det for din forskning at projektet har modtaget midler fra Scleroseforeningen?

Forskningsmidler fra Scleroseforeningen er afgørende for os, da det giver os mulighed for at vi kan undersøge sygdomsprocessen. Derudover er det en stor validering af vores projekt, at vi modtager denne støtte, og det giver os bekræftelse på, at vores forskning er vigtig og relevant for en bedre diagnostik og behandling af patienter med MS eller NMOSD.. 

Om projektet

Støtte modtaget fra Scleroseforeningen

2018: 421 779 kr.

2019: 370 000 kr.

2020: 300 000 kr.

Projektperiode

2018 – 2021

Projektets nøgleord

  • Demyelinisering
  • Neuropatologi
  • Immunologi
  • Attakvis MS
  • CIS (Klinisk isoleret syndrom)
  • Spinalvæske (rygmarvsvæske)