Hvad vækker dig om morgenen?

Mit vækkeur ringer kvart i seks. Men ofte er det mine to katte, som gerne vil op noget før. For det meste er jeg oppe med dem imellem tre og syv gange om natten, så jeg får ikke en hel nats søvn.

Hvad er det første, du gør, når du er stået ud af sengen?

Jeg går ud på badeværelset. Jeg har to hjemmeboende børn på 15 og 18, så jeg står op før dem for at kunne gøre mig færdig og nå at sidde lidt, inden de står op. Den stille stund alene er vigtig for at have energi til andre.

Hvilke tanker fylder så tidligt på dagen?

Der er rigtig mange tanker om planlægning. Et stort virvar. Og afmagtsfølelse, i forhold til hvis der kommer ændringer, der tager energi fra det planlagte. Det kan slå mig ud af kurs, og så snerrer jeg ad børnene. Og det er en træls følelse, for det er ikke berettiget.

Efter træning går jeg hjem og sover. Mindst en time. Min krop og hjerne er mange dage træt resten af dagen. Men det gør aldrig, at jeg sætter mig i sofaen og lader dagen passere.

Hvad er afgørende for, om din morgen bliver god eller dårlig?

En stille stund med kaffen, imens jeg tjekker min mobil: bankkonto, mail, minder på Snap og nogle datingapps. Det gælder også i weekenderne. Roen er vigtig for mig, og så er det også vigtigt, at min dag starter på samme måde.

Er det en fast del af dit morgenritual med bevægelse?

Jeg styrketræner tre gange om ugen. For to år siden skete der noget, hvor jeg tænkte, at nu er børnene så store, at nu er det MIN tid. Jeg har smidt 33 kilo og mangler bare det sidste. Efter træning går jeg hjem og sover. Mindst en time. Min krop og hjerne er mange dage træt resten af dagen. Men det gør aldrig, at jeg sætter mig i sofaen og lader dagen passere.

Hvor meget bestemmer sclerosesymptomerne over din dagligdag?

De første mange år med sclerosen skød jeg altid skylden for alt, der var galt, på sclerosen. Senere hen fandt jeg ud af, at der jo også er andre grunde, og jeg fejler også andet end ‘bare’ sclerose. Det er bestemt ikke let at være multisyg og heller ikke at være usynligt syg, men jeg gider faktisk ikke forklare mig mere. Folk må tage mig, som jeg er. Der er også fulgt positive ting med sclerosen, og det vælger jeg at fokusere på.

Hvad består din morgenmad af?

Protein- og kulhydratrige pandekager, havregrød og lignende. Jeg passer på mig selv nu.

Hvad ser du mest frem til, når du sidder der om morgenen?

Allerede inden jeg går i seng om aftenen, ser jeg frem til morgenkaffen. Det næste, jeg ser frem til, er træningen. Virkelig. Og hvis jeg ikke skal træne, så ser jeg frem til den næste kop kaffe. Kaffen er forbundet med mine slap af-stunder. Min Heidi-tid.

Om Heidi Ahlgren

49 år og bor i Skive med sine to hjemmeboende børn – en dreng på 15 og en pige på 18 – og to katte. Hun har også en udeboende datter på 21. Førtidspensionist nu, tidligere folkeskolelærer. Fik diagnosen attakvis sclerose i 2009, men har haft symptomer siden 2002 med blandt andet lammelser. Er i dag mest mærket af sygdommen i form af kognitiv træthed. Hun har efter eget valg ikke været på medicin de seneste tre år og går til årlige tjek på hospitalet.