Kære brevkasse
Hvor meget magnesium og C-vitamin anbefaler I til sclerosepatienter? Og er B12 nødvendigt at få ekstra af?
Det er kun mit D-vitamin niveau, der har været lavt, som med hjælp fra neurologen er oppe i de tal det skal være. Andre tal ser fine ud – ligger i normal området. Oplever dog uro i ben og især arme i disse dage, og derfor påtænker jeg at tage magnesium.
Svar
Der er ikke anbefalinger om særlige kosttilskud til sklerosepatienter, idet man ikke kan sige med sikkerhed, at et tilskud har en effekt i forhold til sklerose. Dog skal man sikre sig, at D-vitaminstatus i kroppen er tilstrækkeligt, da det tyder på, at mangel på vitaminet kan forværre symptomer. Så det lyder rigtig fornuftigt, at du har haft fokus på, om din D-vitaminstatus er tilstrækkelig.
Generelt bør behovet for vitaminer og mineraler dækkes ved at spise en varieret kost. Og ud fra det du skriver, ser det ud til, at du har fået bekræftet, at din kost er tilstrækkelig. Derfor bør der ikke umiddelbart være grund til at indtage ekstra tilskud. Nedenfor er nogle eksempler på hvor i kosten, du kan få de 3 mikronæringsstoffer, du nævner, samt hvilke mængder voksne generelt anbefales at indtage via kosten.
Det anbefales for alle voksne, at kosten indeholder 75 mg C-vitamin. Dette skal ses over en længere periode, da indtag af vitaminer og mineraler kan variere meget fra dag til dag. Særligt gode C-vitaminkilder er grøntsager som f.eks. grønkål (169 mg/100 g), rød peberfrugt (163 mg/100) g og broccoli (117 mg/100 g).
Behovet for B12 vitamin kan også dækkes via kosten. Dog anbefaler Fødevarestyrelsen at veganere indtager kosttilskud med B12, da vitaminet kun findes i animalske fødevarer. Voksne bør indtage 2 µg B12 dagligt i gennemsnit over en periode. Gode B12-kilder er f.eks. fisk som sild (13 µg/100 g) og makrel (10 µg/100 g). Æg og oste indeholder typisk 1-2 µg/100 g.
I forhold til sklerose og magnesium, så er der heller ikke her videnskabeligt belæg for at anbefale en bestemt mængde i tilskud til sklerosepatienter. Dog menes magnesium at have en muskelberoligende effekt, og nogle oplever, at det har en betydning for deres symptomer at indtage tilskud. For at dække det generelle behov for magnesium via kosten, så anbefales et indtag på 280 mg for kvinder og 350 mg for mænd dagligt. Magnesium findes i rigtig mange forskellige fødevarer og i vores drikkevand. Indholdet er særligt rigt i mange frø og nødder, som typisk indeholder mere end 200 mg/100 g. Hvis du overvejer at tage magnesiumtilskud for at se om det har en effekt på dine symptomer, så tag gerne kontakt til egen læge inden, så du også er helt sikker på, om der kan være interaktioner med evt. medicin.
Charlotte Mortensen, Cand.scient. i Human Ernæring