Gå til hovedindhold

Interferon regulering af demyelinisering

Kort fortalt

I både blodet og cerobrospinalvæsken findes antistoffer, der kan aktiveres af antigener i forbindelse med myelin og nervecellens axon. Dette kan medføre demyelinisering. Sclerosemedicinen interferon-beta kan påvirke denne proces på forskellig vis. Nedenfor kan du læse mere om de modsatrettede effekter af interferon-beta.

Projektets emneområde: sygdomsmekanismer.

Forskeren Trevor Owens fortæller om projektet, dets resultater og, hvordan det kommer til gavn for mennesker med sclerose

trevor

Formål

Projektets formål er at undersøge effekten af interferon-beta (IFNbeta), et naturligt protein der findes i kroppen, og som bruges til behandling af multipel sklerose (MS).

Vores tidligere studier har vist, at IFNbeta har en positiv effekt i en T-celle medieret dyremodel for MS, mens det har en negativ effekt i antistof medieret patologimodeller. Vi ønsker nu at forstå denne modsatrettede effekt af IFNbeta, da den viden vi opnår, kan være med til at forklare forskellen på IFNbeta behandling mellem MS patienter, en positiv effekt, og neuromyelitis optica patienter, ingen eller en forværrende effekt.

Mød forskeren 

Ph.d. Marlene T. Mørch

Ph.d. Marlene T. Mørch

Hvad driver dig personligt i dit arbejde med MS-forskning?

Min og forskningsgruppens drivkraft består i et ønske om af opnå en bedre forståelse af hvad der ligger bag udviklingen af MS patologi, da vi for at kunne behandle sygdommen bliver nød til at forstå hvad der ligger bag. Vi er især interesseret i hvilke mekanismer der er i spil under udviklingen af læsioner og om det er muligt at stimulerer patienternes eget immunsystem til at beskytte dem. Da vores spørgsmål omhandler hvad der sker under udviklingen af sygdommen, er vi nød til at bruge dyremodeller.

Marlene T. Mørch

Ph.d.

Hvilken betydning har det for din forskning at projektet har modtaget midler fra Scleroseforeningen?

Forskningsmidlerne fra Scleroseforeningen betyder alt for os. Blandt andet har det betydet at vi fornyligt har kunnet bruge nye og avancerede tekniker til at identificere kandidat gener som er involveret i sygdommens patologi. Dette vil hjælpe os med at definerer hvilke mekanismer der ligger bag, og identificerer fælles og individuelle træk mellem
T-celle- og antistof-medieret patologi.

Marlene T. Mørch

Ph.d.

Kort rapport

Links til publicerede artikler

 

Influence of type I IFN signaling on anti-MOG antibody-mediated demyelination

A novel microglial subset plays a key role in myelinogenesis in developing brain.

Selective localization of IgG from cerebrospinal fluid to brain parenchyma.

CSF1R Stimulation Promotes Increased Neuroprotection by CD11c+ Microglia in EAE

Selective localization of IgG from cerebrospinal fluid to brain parenchyma 

Experimental Demyelination and Axonal Loss Are Reduced in MicroRNA-146a Deficient Mice