Jobrådgiveren svarer på dine spørgsmål
”Der er nogle helt klare krav, hvis du har sclerose og søger job. Det er nemlig sådan, at hvis sygdommen påvirker din arbejdsindsats, så er du forpligtet til at fortælle om den, inden du bliver ansat. Du behøver dog ikke at sige, hvilken sygdom du har.
Hvis du har en ’mild grad’ af sclerose, hvor du ikke har flere sygedage end dine andre kollegaer, og hvor du ikke er ramt af attakker eller andre symptomer fra sygdommen, så er du ikke forpligtet til at fortælle om diagnosen hverken i jobsøgningsprocessen, eller hvis du allerede er ansat et sted. Hvis du i flere år ikke har mærket til sclerose, og pludselig får et attak, når du er ansat, så er det også problemfrit for dig rent juridisk, så længe du kan dokumentere, at du ikke har været præget af sclerose i længere tid før attakket. Derfor kan det være en god idé, hvis du får din læge til at lave en faglig vurdering, inden du søger ansættelse. Så har du dokumentation, hvis der skulle ske noget.”
Kilde: Bjarne Riis Christensen, jobrådgiver
”Jeg mener, at du bør skrive, hvad du fejler allerede i ansøgningen. Men det er rigtig vigtigt, at du også får skrevet, hvad det betyder for dig og din arbejdsindsats. På den måde viser du ærlighed fra start og får mulighed for at uddybe, at du stadig er en god kandidat til jobbet. Det er ikke alle, der er enige med mig om, at det allerede bør meldes ud i ansøgningen, men hvis du gør det, bliver du indkaldt på en ærlig baggrund, og du slipper for at skulle sprænge en sådan overraskelse til samtalen. Hvis du vælger at sige det til samtalen, skal det være dig selv, der fortæller det, så det ikke kommer som et svar på et spørgsmål. Husk at forberede dig på, hvordan du vil fortælle det.”
Kilde: Bjarne Riis Christensen, jobrådgiver
”Hvis du er jobsøgende og ikke fortæller, at du har en sygdom, der kan have indflydelse på dit arbejde, inden du bliver ansat, så kan du risikere at blive fyret og få en sag på halsen, da det er modstridende med lovgivningen. Og det kommer altså frem på et tidspunkt, hvis sygdommen er mærkbar, så det er dumt ikke at være ærlig omkring den før ansættelsen.”
Kilde: Bjarne Riis Christensen, jobrådgiver
”Der gælder nøjagtig det samme, som når du er jobsøgende og bliver tilbudt et arbejde. Du skal fortælle din ledelse, at du har fået en sygdom, der kan få indflydelse på din arbejdsevne, hvis du er mærket af sclerose. Har du ikke nogen symptomer, der påvirker din arbejdsevne, er du derimod ikke forpligtet til at fortælle det. Men der sker jo oftest det, når man får sådan en diagnose, at man skal til undersøgelser, som kan betyde sygefravær. Flere mærker også nogle psykiske konsekvenser, hvor det kan være en fordel, at arbejdspladsen kender til den situation, man står i.
Det er en god idé at undersøge, hvilken type virksomhed du arbejder i. Hvordan er deres personale – og sygdomspolitik, og er de rummelige og fleksible? Hvis de er det, så kan det jo være en god idé at fortælle det, for så opnår du den rummelighed og fleksibilitet, der kan blive brug for senere hen – også selvom du ikke lige nu mærker noget til sygdommen.”
Kilde: Bjarne Riis Christensen, jobrådgiver
”Ja, og så er det alligevel ikke så simpelt. Det er lovligt, at du bliver fyret på baggrund af sclerose, hvis sygdommen har en sådan indvirkning på dig, at du ikke kan varetage de arbejdsopgaver, som du er ansat til. Men din arbejdsgiver er forpligtet til at gøre en indsats for at finde et andet arbejde til dig internt i virksomheden, som du selvfølgelig skal være kvalificeret til. Er det ikke muligt, så har de lov at fyre dig, så længe de kan dokumentere, at de har gjort en indsats for at finde en anden stilling til dig.”
Kilde: Bjarne Riis Christensen, jobrådgiver
”Rent juridisk kan du finde svar i helbredslovgivningen og funktionærloven, men det er også vigtigt, at du tager stilling til det rent moralsk. Du bør mærke efter, om du vil have det bedst med at være åben om sin kroniske sygdom eller ej og følge de fornemmelser.”
Kilde: Bjarne Riis Christensen, jobrådgiver