Befordringsfradrag er et skattemæssigt kørselsfradrag for personer på arbejdsmarkedet, der har højere udgifter på grund af invaliditet eller kronisk sygdom. Højere udgifter kan også være, hvis du ikke er i stand til at tage offentlig befordring, men er nødt til at køre i egen bil.
Befordringsfradraget er for dig, som er på arbejdsmarkedet både på ordinære vilkår eller i fleksjob.
Befordringsfradraget skal søges hos SKAT.
Rent praktisk skal du gå ind på SKATs hjemmeside under ”bindende svar”. Du skal betale et mindre gebyr for at få SKAT til at behandle sagen. Vi anbefaler, at du søger dette bindende svar.
SKAT skal bruge lægelige oplysninger for at kunne vurdere, om du er berettiget.
Lægen skal dokumentere din diagnose og funktionsevnenedsættelse. Lægen skal også tage stilling til, om det er udelukket, at du kan bruge offentlig befordring og derfor er nødt til at køre i egen bil. Det kan for eksempel være, fordi du ikke har kræfter til at benytte offentlig befordring på grund af træthed eller udtrætning, eller fordi du har brug for at kunne møde fleksibelt (møde senere eller køre tidligere hjem, og at det kan betyde færre sygedage)
Det er også en god ide at skrive, om du benytter hjælpemidler, har et parkeringskort og lignende.
Du skal selv skaffe lægeoplysningerne og også selv betale. Din læge er ikke forpligtet til at skrive erklæringen.
Fradraget svarer til de faktiske udgifter ved befordring med fradrag af en egen andel svarende til udgift til offentlig befordring (hvis denne mulighed findes). Ellers maksimalt 2.000 kroner årligt.
Helt konkret skal der foreligge dokumentation for alle de udgifter, der har været afholdt i løbet af året til transport.
Udgifterne i forbindelse med kørsel i egen bil kan opgøres på følgende måde:
- brændstof, olie
- vask, smøring, frostvæske mv.
- reparationer (herunder udskiftning af dæk)
- forsikringer, redningskorps
- eventuel brændstofafgift (tidligere vægtafgift)
- afskrivning af bilen – fastsat til 15 % af anskaffelsespris (indtil den er nedskrevet)
De samlede udgifter deles med antal kørte kilometer det pågældende år og ganges med kilometertallet i forbindelse med arbejdskørsel.
En anden – og lidt nemmere – måde at opgøre kørselsfradrag på er ved at benytte statens højeste takst for erhvervskørsel for de første 20.000 kilometer og derefter den lave takst.
År 2020: 3,52 kr. og 1,96 kr.
År 2021: 3,44 kr. og 1,90 kr.
År 2022: 3,51 kr. og 1,98 kr.
År 2023: 3,73 kr. og 2,19 kr.
År 2024: 3,79 kr. og 2,23 kr.
År 2025: 3,81 kr. og 2,23 kr.
Ved begge opgørelsesformer fratrækkes bundfradrag 2.000 kroner bortset fra tilfælde, hvor offentlig befordring kan anvendes, og udgiften hertil ikke overstiger 2.000 kroner. I de tilfælde udgør bundfradraget udgiften til billigste offentlige transportmiddel. Den økonomisk mest fordelagtige model vælges.
Fradraget godkendes ofte for et åremål. Du skal selv sørge for at søge en ny godkendelse. Ændring i arbejdsplads eller bopæl kan også betyde ændring i godkendelsen.
Har du ikke har kendt til muligheden for befordringsfradrag, kan du søge SKAT om efterregulering af årsopgørelserne 3 år tilbage forudsat, at betingelserne har været opfyldt.
Det er ikke en betingelse, at du har fået bevilget støtte til bil, og kørselsfradrag gælder kun i forbindelse med arbejdsindtægt.
Skifter du arbejdsplads, bopæl, bliver ledig eller har længerevarende sygeperiode, skal du være opmærksom på at ændre din forskudsopgørelse for at undgå restskat.
- Ligningslovens § 9D
- www.skat.dk