Har du en medarbejder med sclerose? Og er du i tvivl om, hvordan du skal gribe det an? Her kan du læse om mulighederne for støtte og om, hvordan du og din ansatte sammen skaber de bedste rammer for et velfungerende arbejdsliv.
Mange arbejdsgivere gør en vigtig indsats for at beholde deres medarbejder med sclerose – og har succes med det. Følgende råd kan være til hjælp for dig i forhold til som leder at skabe gode rammer for din medarbejder:
- Vær opmærksom på din medarbejder med sclerose, hvis vedkommende får problemer med at klare de sædvanlige arbejdsopgaver eller måske ikke kan arbejde lige så effektivt som tidligere.
- Tag hensyn til din medarbejder med sclerose – og tilrettelæg arbejdet, så din ansattes udfordringer fylder mindst muligt.
- Behold din ansatte – også selvom vedkommende måske ikke længere kan det samme som tidligere.
- Acceptér, hvis din ansatte har behov for ekstra pauser og andre mødetider på grund af de udfordringer, der kan følge med en kronisk sygdom som sclerose.
Hvis en af dine medarbejdere får sclerose, kan det give anledning til, at I sammen taler om arbejdsopgaver, nye hensyn og lignende. Som arbejdsgiver vil det være en god idé, at du sætter dig ind i de forskellige muligheder for økonomisk støtte – og for indretning af arbejdspladsen – for en medarbejder med sclerose.
Muligheder for støtte
Som arbejdsgiver har du mulighed for at få refunderet udgiften til sygedagpenge fra første fraværsdag. Dette gælder, når din medarbejder på grund af en kronisk eller langvarig sygdom har en væsentligt forøget fraværsrisiko. Konkret handler det om, at du sammen med din medarbejder udfylder en anmodning herom og sender den til din medarbejders bopælskommune. Når kommunen har godkendt, er aftalen gældende i en periode på to år.
Aftalen hedder ’§56-aftale i henhold til sygedagpengeloven’. Blanket og yderligere oplysninger kan du finde på kommunens hjemmeside.
Der findes forskellige ordninger, der kan kompensere i forhold til de udfordringer, en person med en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse kan møde i arbejdslivet. Under de handicapkompenserende ordninger er der særligt tre, der kan være relevante, hvis du har eller er ved at ansætte en medarbejder med sclerose:
- Personlig assistance
- Hjælpemidler (arbejdsredskaber)
- Løntilskud til nyuddannede
Sclerose er en kronisk sygdom, som kan udvikle sig og forværres med årene. Derfor kan der også opstå nye behov – og for nogle kan fleksjob være en løsning.
Hvis din medarbejder med sclerose, trods jeres skånetiltag, ikke længere kan klare sine arbejdsopgaver, og du ønsker at beholde vedkommende, er der mulighed for at lave stillingen om til et ’fastholdelsesfleksjob’.
I forbindelse med et fastholdelsesfleksjob, vil du og din medarbejdermed sclerose løbende skulle skrive jeres indbyrdes aftaler ned vedrørende:
- De konkrete skånehensyn, I har aftalt
- Ændringer i arbejdsopgaver eller funktioner, I har aftalt
- De reelle forsøg, I har gjort for at beholde den ansatte på arbejdspladsen de seneste minimum 12 måneder
Husk:
- Dato på aftalerne
- Din ansatte skal opfylde betingelserne for fleksjob, før eventuelt fastholdelsesfleksjob kan komme på tale
- Reglerne om fastholdelsesfleksjob (og din fastholdelsesindsats som arbejdsgiver) er et lovkrav