Revalidering kan være en mulighed, hvis din arbejdsevne er nedsat af fysiske, psykiske eller sociale årsager. Alle andre muligheder for at komme tilbage i arbejde skal være udtømte.
Det skal være realistisk, at du fremover vil kunne arbejde og forsørge dig selv.
Det er din bopælskommune, der skal tage stilling til om revalidering er en mulighed for dig.
Det er en betingelse for at få revalidering, at din arbejdsevne er nedsat af fysiske, psykiske eller sociale årsager. Det er desuden en betingelse, at andre muligheder for at vende tilbage på arbejdsmarkedet er forsøgt.
Der skal være en realistisk mulighed for såkaldt selvforsørgelse efter endt uddannelse.
Personer, der modtager førtidspension, har også mulighed for støtte til revalidering efter en konkret vurdering.
Revalidering skal gennemføres på så kort tid som mulig. En uddannelse skal som hovedregel være gennemført på højst fem år. Der kan være mulighed for forlængelse ved særlige forhold for eksempel sygdom og barsel.
Hvis du flytter til en ny kommune, skal din sag sendes til den nye kommune, der så overtager udbetaling og opfølgning af planen.
Det er en god ide, at du selv har dine sagsakter, som du kan aflevere til din nye kommune.
Som udgangspunkt kan den nye kommune ikke ændre planen med mindre, der er sket ændringer.
Udgangspunktet er, at du ikke kan have andet arbejde, når du er i gang med en revalidering.
Kommunen kan tillade andet arbejde i begrænset omfang, hvis det ikke går ud over den plan, der er lagt.
Indtægter ved andet arbejde bliver trukket fra din revalideringsydelse, hvis beløbet overstiger 12.000 kroner om året.
Revalideringsydelsen er af samme størrelse som dagpengebeløbet for personer over 30 år (20.373 kroner om måneden, takst 2024).
For personer under 30 år er taksten er afhængig af om du bor hjemme, din alder og forsørgerpligt overfor børn under 18 år. Jobcentret skal vejlede dig.
Personer under 30 år, der ikke modtager fuld revalideringsydelse, har mulighed for at søge støtte til høje boligudgifter, hvis boligudgifterne er en følge af den nedsatte funktionsevne.
Udover revalideringsydelsen kan du søge støtte til udgifter i forbindelse med revalideringen for eksempel undervisningsmaterialer og befordringsgodtgørelse udover 24 kilometer dagligt.
Bemærk, at kommunen afholder den faktiske udgift til befordring, hvis udgiften er en følge af den nedsatte fysiske eller psykiske funktionsevne.
Hvis der ikke er lagt en endelig plan, kalder man det “forrevalidering” og i den periode, får du udbetalt den ydelse, som du i forvejen får. Det kan for eksempel være ledighedsydelse, sygedagpenge eller kontanthjælp.
Hvis du er under optræning hos arbejdsgiver, kan du få udbetalt løn svarende til den mindste overenskomstmæssige løn på det respektive område. Arbejdsgiveren får tilskud til lønnen.
Revalideringsydelsen bevares under kortvarige afbrydelser (sygdom eller mangel på uddannelses- eller praktikplads og lignende). En afbrydelse på indtil 6 måneder betragtes som en kortvarig afbrydelse. Revalideringsydelsen bevares ved fravær på grund af graviditet, barsel og adoption efter reglerne i lov om ligebehandling af mænd og kvinder. Revalideringsperioden kan forlænges, hvis forsinkelse skyldes barsel.
Revalideringsydelse udbetales månedsvis bagud.
Hvis du ikke kan gennemføre din revalidering på grund af sygdom, er du som hovedregel ikke berettiget til sygedagpenge efterfølgende. Det kræver, at betingelserne for sygedagpenge generelt er opfyldt.
Det er derfor vigtigt at søge relevant rådgivning vedrørende eventuelt fortsat medlemskab af A-kasse i forbindelse med revalidering. Denne rådgivning skal hentes i A-kassen ligesom kommunen selvfølgelig også har et rådgivningsansvar.
Er betingelserne for sygedagpenge ikke opfyldt, og alternativet er kontanthjælp, er det vigtigt at være opmærksom på, at formue og eventuel ægtefælles indtægt har betydning for beregningen.
Jobcentret skal rådgive konkret herom.
Du skal have en skriftlig afgørelse, og et afslag skal begrundes. Hvis du får afslag, kan du klage over afgørelsen. Klagefristen er fire uger.
Klagen skal sendes til kommunen, der skal genbehandle sagen. Hvis kommunen fastholder sin afgørelse, skal sagen sendes til Ankestyrelsen.
- Lov om en aktiv beskæftigelsespolitik §§ 6 og 142
- Arbejdsmarkeds- og Rekrutteringsstyrelsens vejledning nr. 10084 af 29.11.2019 kapitel 21