“Denne første tid som nydiagnosticeret har været en lidt underlig og sommetider surrealistisk periode for mig, hvor jeg har skullet finde mig selv i nu at være kroniker,” fortæller Naja og forklarer, at hun også kan bruge sin MS MIDDAG til at fortælle omverden, at hun har sclerose:

“Jeg synes jo for det første, det er en superfin og ikke mindst vildt hyggelig måde at samle ind til noget utrolig vigtigt på. Både for mig, men også mange andre nu og i fremtiden. Men indsamlingen er også en ideel måde for mig at fortælle min omgangskreds og bekendte om min nye diagnose, da jeg har delt min indsamling på både Facebook og Instagram.”

2. attak blev startskuddet

For den 25-årige har det været et langt udredningsforløb, og i hendes nye tilværelse som kroniker, der tager tid at vænne sig til, har den kærlige opbakning været noget, hun har haft brug for.

Tilbage i marts gik hun til lægen med, der viste sig at være betegnet som hendes 2. attak. Hun og menneskerne omkring hende bemærkede, at hendes ansigt var skævt, når hun enten grinede eller smilede. Hendes smil og eller grin satte sig fast i venstre side og blev siddende et par sekunder efter, at hendes højre side hvilede igen.

“I påsken fik jeg mit 3. attak, hvor jeg begyndte at mærke en sovende fornemmelse i begge ben og i højre hånd. Jeg havde svært ved at gribe ordentligt fast om ting og mærkede kolde, varme og sovende fornemmelser i begge ben og hænder,” fortæller hun og fortsætter:

“Jeg oplevede at tabe en del ting og ikke at kunne bære det med højre hånd, jeg normalt kunne bære. Så tog jeg til lægen igen. Derefter rullede min udredning med en henvisning til neurologen ude på Glostrup Hospital, og der har jeg så været lige siden.”

Vil du også holde en middag?

Bliv vært til MS Middag, og invitér dine gæster til bords for en verden uden sclerose. 

Overraskende beløb fra nær og fjern

Naja har allerede nu modtaget mange ”fine, varme og omsorgsfulde beskeder” fra gamle kolleger, naboer fra hendes barndomsvej samt familie og venner fra nær og fjern. Og når Naja forklarer, hvordan det føles for hende at se sin indsamling vokse, forklarer hun det som følelsen af den største krammer, hun overhovedet kunne forestille sig. Det er rørende, men også overraskende:

“Donationer fra gamle folkeskolevenner, naboer fra min barndomsgade, familiedonationer fra Jylland og endda min tidligere svigermor er på listen over nogle af de donationer, jeg er mest overrasket over. Det er så rørende, at folk, jeg ikke længere har særlig meget kontakt med, har lyst til at bidrage og støtte – at det går udover min nuværende omgangskreds, varmer helt vildt,” siger hun.

29. oktober bliver datoen for Najas middag, der kommer til at indeholde brætspilshygge, god mad samt masser grin og hygge. Middagen bliver holdt hjemme hos hendes mor med tætte venner og familie. Og selvfølgelig skulle Najas mor have en central rolle i hendes middagsplaner:

“Min mor har i den grad været der for mig, så hun skal selvfølgelig med. Og ellers er jeg bare virkelig glad for at kunne forkæle mine nærmeste med et hyggeligt, lækkert måltid, men også forkæle mig selv med lækker mad samtidig med, det går til et vigtig formål,” siger Naja afsluttende.